Retsudvalg kræver klar besked i Tibetsag

Folketingets Retsudvalg vil have dokumentation for politiets kommunikation under to kinesiske statsbesøg. Det skal kaste lys over indgrebet over for tibetanske demonstranter.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Folketingets Retsudvalg vil vide, hvad der skete, da politiet greb ind over for pro-tibetanske demonstranter under de to kinesiske statsbesøg i 2012 og 2013.

Udvalget har anmodet justitsminister Karen Hækkerup (S) om adgang til dokumentation for politiets radiokommunikation under episoderne, skriver Jyllands-Posten.

Sagen er nemlig speget, mener Karina Lorentzen (SF), som er formand for retsudvalget.

»Vi synes, at det ser mystisk ud, at så mange forskellige betjente uafhængigt af hinanden og uden nogen instruks ovenfra har besluttet at gribe ind. Det kan radiokommunikationen måske hjælpe med at forstå,« siger hun.

Under demonstrationen blev demonstranterne blandt andet frataget deres flag, og flere blev frihedsberøvet. Adgangen til kommunikationen i form af lydfiler eller båndudskrifter kan være med til at laste lys over, om ordren til at gribe ind over for demonstranterne kom oppefra, mener den konservative retsordfører Tom Behnke (K).

»Som sagen er fremstillet indtil nu, så siger ledelsen, at der ikke er blevet givet nogen instruktioner. Det er betjentene på gaden, der selv af egen drift har grebet ind. Det er simpelthen ufint på den måde at skubbe aben nedad, for jeg tvivler på, at der er 8-10 politifolk, der selv og helt uafhængigt af hinanden synes, at man skal fjerne tibetanske flag. Det kan godt være, at det er rigtigt, men jeg tvivler,« siger han til Jyllands-Posten.

Københavns Politi mødtes forud for statsbesøgene med PET og repræsentanter fra kinesiske myndigheder, begge afviser dog at svare på, om kineserne opfordrede til indgreb.