Retspolitisk tovholder i DF vil være mere politisk korrekt

Kandidaten, som drømmer om at tegne Dansk Folkeparti retspolitisk, vil ikke bruge ord som »araberdreng«.

Majbritt Birkholm flankerede onsdag DF-formanden Morten Messerschmidt på et pressemøde i forbindelse med partiets sommergruppemøde, men hun vil ikke som han bruge ord som araberdreng. Claus Bech/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trusler om tæv kommer fra »araberdrenge«, lød det fra partiformand Morten Messerschmidt, da han onsdag fremlagde en bid af Dansk Folkepartis retspolitik på et sommergruppemøde ved Roskilde Fjord.

Men ord som »araberdreng« vil partiets nye tovholder på udvikling af retspolitikken – og måske kommende retsordfører – Majbritt Birkholm, som er ansat i politiet, ikke benytte.

»Det er nok ikke lige en vending, jeg kommer til at sige. Det er så qua mit job. Men man kan sige tingene på mange måder, og alligevel er det samme,« siger Majbritt Birkholm.

Den 41-årige folketingskandidat fra Ryde ved Holstebro håber at blive retsordfører, hvis hun bliver valgt til Folketinget.

Onsdag stod hun side om side med formanden ved sommergruppemødet, fordi hun er sat til at tegne og være tovholder på udviklingen af partiets retspolitik.

SPØRGSMÅL: Kan du godt tegne dette område, hvis du ikke vil benytte nogle af de ord, som formanden bruger, og som også fanger opmærksomhed?

»Det kan jo godt være, at jeg kan sige de ord bare på en anden måde. Det jeg er kommet med i dag, er jo bare nogle retspolitiske pejlemærker,« siger hun og fortsætter:

»Jeg har ikke været inde på vores udlændingepolitik og de problematikker, der ligger der. Det skal vi arbejde med i den gruppe, jeg er blevet formand for. Når jeg har et endeligt udspil, så skal jeg nok fortælle hvilke ord, jeg vil bruge.«

Partistifter Pia Kjærsgaard, som er udlændingeordfører, er ikke i tvivl. Hun kommer ikke til at fravælge betegnelser eller ord som »araberdreng«.

»Jeg er ikke i tvivl, og jeg er ikke bange for at bruge de udtryk. For det er rigtigt. Alt det med utilpassede indvandrere siger mig ikke en pind overhovedet. Det er araberdrenge,« siger Kjærsgaard.

Betyder det noget, at den, som tegner partiet, ikke vil bruge det ord?

»Det må hun selv vurdere. Det kan jeg ikke gå op i,« siger Kjærsgaard.

Partiformand Morten Messerschmidt mener, at de folk, som præsenterer partiets politik på et område, skal »sige tingene lige ud«.

»Jeg har altid sagt tingene lige ud, som jeg ser dem, og det skal vores folketingskandidater selvfølgelig også gøre. Når jeg ser fem drenge med omvendt kasket og tydelig mellemøstlig oprindelse, så kan jeg ikke se, man kan kalde dem andet end araberdrenge. De er i hvert fald ikke danske,« siger Messerschmidt.

»Men hvis Majbritt med sin baggrund i politiet vil omtale dem på en anden måde, så er det fint nok,« siger han.

I sin præsentation af retspolitikken lagde Majbritt Birkholm vægt på, at udlændinge dømt i Danmark skal afsone i udlandet, og flere skal generelt afsone i udlandet.

Desuden vil hun have DF til at arbejde målrettet på, at politiet kommer til at kunne benytte genetisk slægtsforskning som værktøj i efterforskningen af drabssager og grov personfarlig kriminalitet.

/ritzau/