Retsordførere: Aflytning er pinlig for Danmark

Retsordførere krummer tæer over at Københavns Politi aflyttede brasiliansk delegationsmedlem under klimatopmødet. Justitsminister Karen Hækkerup drages ind i sagen.

Paulo Adario. Foto: Mauricio Lima/AFP Fold sammen
Læs mere

Venstre, Radikale, SF og Enhedslisten taler med samlet stemme i sagen om aflytningen af en brasiliansk regnskovsekspert, Greenpeace-leder og medlem af Brasiliens nationale delegation under klimatopmødet i København: Det må undersøges nærmere af justitsminister Karen Hækkerup (S).

»Det må regeringen svare på. Hvis der er hold i anklagerne, er det en alvorlig sag,« siger Venstres retsordfører Karsten Lauritzen, som mener at Brasilien har krav på en undskyldning, hvis brasilianske toppolitikere og embedsfolk  er blevet aflyttet, mens de har været i København.

Som beskrevet i Berlingske i dag, har Københavns Politi aflyttet Paulo Adario, en FN-hædret klimaekspert, som deltog i klimatopmødet som en del af den brasilianske delegation. Politiet mistænkte ham for brud på straffeloven, angiveligt forstyrrelser af metroen eller andre ulovligheder i forbindelse med den amerikanske præsident Obamas ankomst til København. Ifølge Adario kunne intet være ham fjernere.

Hvis Adario har været aflyttet, så har brasilianske toppolitikere angiveligt været en bifangst, for i de 13 timer, aflytningen ifølge Københavns Politi varede, talte Adario ifølge Brasiliens daværende miljøminister, Carlos Minc, i telefon med hinanden. Minc vil nu bede Brasiliens regering om at få en forklaring fra den danske regering.

Karina Lorentzen (SF), formand for Folketingets retsudvalg, forlanger også en forklaring.

»Det er pinligt for Danmark, hvis dette er foregået, og selvfølgelig fortjener brasilianerne en forklaring. Den bør den danske regering naturligvis sørge for, at de får,« siger hun.

SF vil lige som Enhedslisten stille justitsminister Karen Hækkerup spørgsmål i sagen, og Pernille Skipper, Enhedslistens retsordfører forventer, at »der bliver givet forklaringer og undskyldninger de rette steder«.

Aflytningen af Paulo Adario blev igangsat inden en dommer havde godkendt den, og ikke engang politiets egne jurister fik - selv om det ellers er reglerne -  mulighed for at vurdere aflytningen af brasilianeren, før den blev sat i værk.

»Når man sætter gang i en aflytning uden dommerkendelse, skal man være sikker i sin sag, og man må være endnu mere sikker, når der er tale om en person med disse forbindelser,« siger Pernille Skipper.

Peter Lauritsen, lektor og overvågningsekspert ved Aarhus Universitet har fulgt sagerne om overvågning under COP15 tæt. Afsløringerne om overvågning i forbindelse med COP15 drejer sig om:

  • Afsløringerne i Dagbladet Information om den amerikanske efterretningstjeneste, NSA, som op til og under COP15 overvågede flere landes delegationer.
  • Afsløringer i DR om at ledelsen af Københavns Politi indledte aflytninger uden at spørge egne jurister først.
  • Berlingskes afsløring af anvendelsen af den norske politiagent Christian Høibø til at infiltrere aktivistmiljøer på venstre- og højrefløjen.
  • Berlingskes afsløring af den ulovlige telefonaflytning af Paulo Adario og dermed den indirekte aflytning af brasilianske toppolitikere.

Peter Lorentsen opfordrer nu til en grundig undersøgelse af omfanget af aflytninger og overvågninger under COP15.

»Der er efterhånden så mange uklarheder om det møde, som gør at man burde få undersøgt, hvad der er foregået. Med Berlingskes afsløring kan man ikke konkludere, at der er forbindelse til de andre ting, der er foregået - herunder NSA's aflytning under COP15. Men spørgsmålet om mulige forbindelse rejser sig. Den tvivl kan de danske myndigheder ikke have siddende  på sig.«

En undersøgelse har opbakning fra Enhedslisten og SF:

»Jeg er tilhænger af, at der kommer en undersøgelse. Formålet skal være at vi får en viden som sikrer, at den slags ikke forekommer igen. Det vil jeg bede justitsministeren om at sætte i værk,« siger Karina Lorentzen, mens Karsten Lauritzen »er forsigtig« med at bede om en undersøgelse.

»Det kan jeg ikke støtte som det ser ud nu,« siger han.

Om Brasiliens regering agter at henvende sig til den danske regering for en forklaring, er endnu uklart. Men hvis brasilianerne beder om det, vil det møde forståelse fra flere medlemmer i Folketingets udenrigsudvalg.

Udenrigsordfører Zenia Stampe fra de Radikale er forundret over aflytningen.

»Når manden var akkrediteret af den brasilianske regering, så er det jo en mand, de står inde for, fordi han er tilknyttet den officielle delegation. Dermed har sagen at gøre med vores relationer til Brasilien. Derfor kan jeg sagtens forstå, hvis de ministre, der kan være blevet aflyttet, gerne vil have en forklaring, og det er også forståeligt, hvis den brasilianske regering henvender sig til den danske regering og beder om det,« siger hun.

Søren Pind, Venstres udenrigsordfører, lader det være op til Justitsministeriet at forklare, hvad der faktisk er foregået og Udenrigsministeriet om at forklare til brasilianerne, hvad der er foregået i det omfang, der er brug for det.

Kan udenlandske toppolitikere besøge Danmark uden at frygte, at deres telefon bliver aflyttet?

»Det afhænger jo helt af, hvem man taler med. Hvis den de taler med er mistænkt for kriminalitet af politiet, kan det jo ikke udelukkes. Men det behøver man jo ikke at være udenlandsk politiker for at risikere. Det viser sagen om Henrik Sass-Larsen jo også.«