Retsordfører: Ja, mit CPR-nummer er blandt de lækkede

Margrethe Vestager skal svare på, hvordan det kunne ske, at 900.000 danskere har fået afsløret deres CPR-nummer af hendes ministerium.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

900.000 danskere har fået offentliggjort deres CPR-numre på nettet af Økonomi- og Indenrigsministeriet, og nu skal ministeren på området, Margrethe Vestager (R), svare på, hvordan det overhovedet kunne lade sig gøre.

Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper (Ø), fortæller, at hun indkalder hende i samråd om sagen.

»Vi indkalder hende i samråd for at få en forklaring på, hvad der konkret er sket. Men vigtigst af alt vil vi have nogle løsninger på bordet,« siger Pernille Skipper til Berlingske Nyhedsbureau.

»CPR-numre er for nemme at komme i forbindelse med og for nemme at bruge som ID, for eksempel til låneoptagelse. Det kan danskerne simpelthen ikke leve med,« tilføjer hun.

Første skridt mod en løsning er ifølge Pernille Skipper, at indenrigsminister Margrethe Vestager (R) kigger indad og overvejer, hvordan lækket overhovedet kunne ske. Og så er det på tide at begrave det nuværende CPR-system, mener retsordføreren fra Enhedslisten.

»CPR-systemet, som vi kender det, bør afskaffes. Det betyder ikke, at vi ikke skal have CPR-numre og ikke skal registreres som borgere i landet, men det betyder, at det ikke skal kunne bruges som ID alene. Det kunne erstattes med et officielt ID-kort, kørekort eller pas. Lige nu risikerer alt for mange at få deres identitet misbrugt,« siger Pernille Skipper, der tror, at Margrethe Vestager har kurs mod et samråd, hvor hun skal forklare sikkerhedsbristen.

Er du selv blandt de 900.000 danskere?

»Det har jeg næsten ikke lyst til at indrømme nu, fordi det betyder, at der er nogle, der kan begynde at lede efter mig. Men ja, det er jeg.«

Det er ifølge Børsen CPR-kontoret under Økonomi- og Indenrigsministeriet, der onsdag ved en fejl lagde CPR-numrene frit frem på den såkaldte Robinsonliste - en oversigt over danskere, der har sagt nej til adresserede reklamer i deres postkasse.

Fejlen blev opdaget af Finn Gilling fra firmaet Gilling ApS, der arbejder med personfølsomme data som statens distributør af ejendomsoplysninger. Han kontaktede CPR-kontoret, der fjernede CPR-numrene onsdag aften.

De Konservatives fungerende politiske ordfører, Mai Mercado (K), vil også have Margrethe Vestager på banen så hurtigt som muligt.

»Vi vil helt konkret have en igangsat et større arbejde, der skal resultere i en plan for bedre datasikkerhed,« siger hun i en pressemeddelelse.

»Danskerne skal have sikkerhed for, at det offentlige behandler deres personlige informationer så sikkert som muligt, og det er først og fremmest det, vi er optaget af,« tilføjer hun.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Margrethe Vestager, da hun ifølge sine pressemedarbejdere er på ferie.