Retoriker: Nytårstalen var et omskrevet reformkatalog

Vi er optimister, og vi skal se fremad. Statsministerens forsøgte i sin nytårstale at pådutte danskerne en overflod af budskaber, som ikke vil brænde igennem hos befolkningen, siger retoriker.

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Iført en skrigende pink jakke, var det en smilende statsminister, der her til aften traditionen tro fremførte sin nytårstale.

Og selv om de traditionelle rammer på Marienborg havde skiftet scene til Statsministeriet for første gang siden 1985, så bød årets tale ifølge retoriker Trine Nebel ikke på andre store overraskelser.

I stedet led talen under en klar forbindelse mellem regeringens ageren og talens budskab.

- Det, Helle Thorning-Schmidt forsøgte at gøre til talens hovedbudskab, var, at det nok skal gå alt sammen. Vi skal se fremad og tro på det. Men hun misser den mest væsentlige pointe. Man kan ikke tale en optimisme frem i danskerne, man skal virke den frem, siger Trine Nebel og fortsætter:

- Alt det regeringen går og gør i øjeblikket er præget af krise og »spisen-brød-til-attitude«, og så kan man ikke sidde i en nytårstale og skubbe et budskab ned i danskernes aftentaffel om, at det nok skal gå, og at vi er fødte optimister. Der er jo ikke nogen nu, der går rundt og føler sig særligt optimistiske på nationens vegne. Vi bliver ikke optimister af at få holdt en tale om, at vi er optimister. Man skal kunne føle optimismen.

I talen lagde statsministeren da også an med konklusioner som »vi tror på fremtiden« og »vi tror på, at vi kan komme videre ved en fælles indsats« stærkt opfulgt af anekdoter om tidligere tiders kriser, og hvordan vi som nation formåede at kæmpe os igennem dem.

Men i tråd med budskabet om at se fremad, valgte Helle Thorning-Schmidt også at føre an med troen på, at fremtiden ser lys ud. Og opskriften på det optimistiske fremsyn blev ifølge Trine Nebel serveret i form af et omskrevet reformkatalog.

- Hun formår at nævne alle de punkter, som regeringen har eller har haft på dagsordenen: f.eks. vielse af homoseksuelle i kirken, jobrotation, skattereform, erhvervslivet, folkeskolereform osv. Med andre ord, så blev det til i alt ti punkter, der afspejler regeringens reformkatalog, og de skal i talen fungere som statsministerens belæg for, at det nok skal gå godt i 2013, siger Trine Nebel.

Og netop Statsministerens mange bud på, hvad der vil sikre fremdriften og optimismen i 2013, svækker ifølge Trine Nebel blot talen yderligere.

- Hun remser så meget op, at det ikke vil blive husket i morgen. For at en tale skal gøre indtryk, må der under det overordnede budskab højest være tre underbudskaber, men det her bliver et uoverskueligt spindelvæv af eksempler, siger Trine Nebel og konkluderer:

- Alle nævnt, alle glemt, som jeg plejer at sige. Om en uge kan vi ikke huske den her tale. Det er ikke en tale, der går over i historiebøgerne, og den vil kun blive husket for, at Helle Thorning-Schmidt smilede.