Rekordmåling for S – uden forløsning

Berlingskes politiske kommentator om den seneste Gallup-måling, der viser pæn fremgang for S, men stabilitet mellem blokkene.

Socialdemokraterne har vundet terræn på at fokusere på Helle Thorning-Schmidts større popularitet hos vælgerne end Lars Løkke-Rasmussen. Foto: Keld Navntoft Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Dagens nye Gallup vil skabe jubel i kredsen om Helle Thorning­Schmidt. Med 24,2 procent får Social­demokraterne den største opbakning fra vælgerne siden valget i 2011, og partiet har desuden tilbageerobret positionen som Danmarks største. Foran Venstre og Dansk Folkeparti.

Det hører med, at tallet er behæftet med betydelig statistisk usikkerhed, men den positive udvikling for S bekræftes af Berlingske Barometers vægtede gennemsnit af flere målinger. Her er støtten til S i de seneste to måneder vokset markant – fra 20,7 procent i november til 23,1 procent i dag.

Blandt Thornings rådgivere og spindoktorer vil resultatet blive udlagt som et bevis på, at det har været rigtigt at satse på at bygge partiets stort anlagte kampagne op om Thorning for at udnytte, at hun i troværdighed og popularitet står stærkere end udfordreren Lars Løkke Rasmussen.

Tallet vil også blive udlagt som et vigtigt bevis på, at statsministeren og SR-regeringen langtfra har tabt magten på forhånd. Argumentet lyder, at hvis Thorning kommer tilstrækkeligt stærkt ind på opløbs­strækningen frem til valgdagen, vil hun kunne opnå et så stort momentum, at hun i sidste ende vil kunne tage føringen og bevare magten.

Endelig vil tallene blive modtaget med kyshånd, fordi fremgangen vil skabe mere ro i folketingsgruppen og det social­demokratiske bagland, som ikke behøver at frygte, at partiet er på vej mod en rendyrket katastrofe, hvor mange MFere vil ende med at ryge ud af Folketinget.

Kannibalisering

Så vidt den gode nyhed for S.

Den dårlige nyhed er, at den store og dyre kampagne for Helle Thorning-Schmidt mest af alt er resulteret af en kannibalisering, hvor S stjæler vælgere fra de øvrige partier i rød blok – uden at ændre på magtbalancen mellem rød og blå blok. Ser vi på vælgernes vandringer mellem partierne, hugger S primært vælgere fra SF og de Radikale.

I dagens Gallup er blå bloks solide forspring derfor intakt, og slutfacit er, at Lars Løkke Rasmussen fortsat står med det stærkeste afsæt til at kunne blive Danmarks næste statsminister.

En nærmere gennemgang viser også, at Socialdemokraternes fremgang især modsvares af et alvorligt tilbageslag for Morten Østergaard og Det Radikale Venstre. Tallene viser således et tydeligt vagtskifte inden for SR-regeringen – med de Radikale i en ny rolle som tabere.

Ved valget i 2011 opnåede R med en suveræn Margrethe Vestager i front et kanonvalg med støtte fra 9,5 procent af danskerne, og da Morten Østergaard overtog formandsposten i august 2014, stod partiet fortsat til imponerende 9,1 procent. Men i dagens måling er R nede på blot 6,6 procent – hvilket er den hidtil værste Gallup for Morten Østergaard.

Frustration

Blandt de mere koldsindige og realistiske S-topfolk giver den nye Gallup for Berlingske mest af alt anledning til frustration, så snart den umiddelbare begejstring over partiets fremgang har lagt sig.

Frontlinjen mellem rød og blå blok er fastlåst, og færre S-politikere tror for alvor på, at det vil kunne lade sig gøre for Thorning at slå til med et valg i foråret, hvor hun vil kunne følge op på den aktuelle kampagne ved at trykke på valgknappen og dermed selv vælge tid og sted.

I stedet begynder Socialdemokraterne at indstille sig på, at valget først kommer ved valgperiodens udløb i det tidlige efterår.

For Thorning & Co. er det ikke et ønskescenarie, for de er godt klar over, at udsigten til et valgnederlag er ved at blive skrevet ind i de politiske analyser, som de ledende folk hos de Radikale, SF og Enhedslisten er i gang med. Uden en realistisk chance for at kunne fastholde magten vil de øvrige partier blive endnu mere optaget af at gå selv i stedet for at holde sammen.

Tydelig tendens

Tendensen er tydelig. I gårsdagens Berlingske åbnede den radikale leder for skattelettelser til danskere i den nedre del af indkomstskalaen – præcis som Løkke længe har talt for. Dermed bliver det sværere for Thorning at advare danskerne om, at Løkke vil underminere velfærden med sine skattelettelser.

Samtidig har Pia Olsen Dyhr gjort det klart, at hun vil have indført en grøn udgave af boligjob-ordningen, og det skaber nye problemer for S, som helst vil hælde Løkkes krav om en genindførelse af boligjob-ordningen ned ad brættet.

Endelig undsagde SF-lederen lørdag i Jyllands-Posten hele Thornings forsøg på at køre kampagne mod den succesrige Kristian Thulesen Dahl og DF. Tværtimod opfordrer Pia Olsen Dyhr til at lave politik sammen med DF, når det kan lade sig gøre. I stedet for skræmmekampagner og skingre angreb lægger Pia Olsen Dyhr op til et pragmatisk samarbejde med DF, når der er grundlag for det.

Dermed frigør Pia Olsen Dyhr sig fra sin gamle regeringspartner. Selv om SF-lederen helst vil have, at regeringen vil kunne fortsætte efter valget, tager hun nu bestik af, at dette langtfra er en realistisk udgang, og hun forsøger allerede nu at placere SF i en rolle, hvor partiet – gennem samarbejde og alliancer med DF – vil kunne få indflydelse på velfærdspolitikken efter en blå valgsejr.

Enhedslisten har tydeligvis heller ikke tænkt sig at lade sin køreplan for valg­kampen diktere af S-toppen. For hver måned, der går, kan det derfor blive sværere og sværere for Thorning og S-ledelsen at holde sammen på rød blok og skabe troværdighed om en benhård kampagne mod Løkke, der er udset som byttet, der skal jages og nedlægges inden valgdagen.

Selv om Løkke og Venstre fortsat er langt fra tidligere tiders kampform, står V-formanden ikke desto mindre med det bedste udgangspunkt for at kunne vende tilbage til Stats­ministeriet.