Regler på vej mod lovløst internet

Både eksperter og politikere er klar til lovindgreb for at beskytte borgere mod at blive hængt ud på nettet.

Foto: Linda Henriksen, Scanpix (arkivfoto)

Det hastigt voksende internet udhuler den enkelte borgers retssikkerhed. Juridiske eksperter og politikere mener derfor, at en af hjørnestenene i det danske retssystem – retsplejeloven – nu bør fornyes markant. Loven beskytter ikke længere danskerne mod at blive hængt offentligt ud, lyder kritikken.

Problemet er netop aktualiseret af to sager, der har præget medierne i den seneste uges tid. Det drejer sig om en sag, hvor stærkt fortrolige bankoplysninger er lækket til nettet samt en sag mod en jetset-dronning, der er sigtet for at handle med kokain. Selvom jetset-dronningen har fået dommerens ord for, at hendes navn ikke må nævnes, florerer navnet stadig på blogs, debatfora og lagrede internetsider. Navnet er derfor stadig frit tilgængeligt på nettet. For mange andre danskere vil eksempelvis injurierende og ærekrænkende oplysninger kunne leve videre og spredes på nettet på trods af domstols- afgørelser.

»Der er god grund til at overveje, om retsplejeloven i sin nuværende form kan varetage de hensyn og forhold, som skulle garanteres med loven og et navneforbud, og det mener jeg ikke, den kan,« siger formand for Retssikkerhedsfonden, dr.jur. Ole Espersen, der opfordrer Folketingets Retsudvalg til at nedsætte et udvalg af fagfolk til at se på sagen.

Han bliver bakket op af mediejurist Oluf Jørgensen fra Danmarks Journalisthøjskole og chefjurist Jacob Mchangama fra tænketanken CEPOS.

»Sagerne viser helt klart, at lovgivningen på området ikke er tilpasset den teknologiske udvikling. Man kan omgå reglerne,« siger Jacob Mchangama.

En del af problemet er også, at det ofte kan være svært at slette gamle oplysninger på nettet – og at det derfor kan være svært at rydde op og finde de egentligt ansvarlige.

Formanden for Folketingets Retsudvalg Peter Skaarup (DF) vil også have nye regler:

»Vi lever i en ny virkelighed med internet, blogs og så videre, som er ved at overhale de hidtil kendte regler og normer. Derfor kan der være god grund til at give reglerne omkring f.eks. navneforbud et servicetjek og se på, om bøder i den nuværende størrelsesorden virker tilstrækkeligt afskrækkende,« siger formand for retsudvalget Peter Skaarup (DF), der vil bede justitsminister Brian Mikkelsen (K) se nærmere på området.

Den konservative retsordfører Tom Behnke bakker ham op. Det har ikke været muligt at få justitsminister Brian Mikkelsen (K) i tale.