Registreringsafgiften sænkes med 250 millioner kroner

Liberal Alliance får med finansloven for 2017 gennemført kravet om at sænke registreringsafgiften på biler, erfarer Berlingske. Men det kommer til at ske ved at forhøje det såkaldte skalaknæk, og dermed bliver det den model, som DF ønsker.

Finanslovsforhandlinger i Finansministeriet d. 18. november 2016. Liberal Alliances Anders Samuelsen. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Partierne i blå blok er enige om at sænke registreringsafgiften for biler.

Og det sker ved at forhøje det såkaldte skalaknæk for, hvor stor en del af køretøjets værdi man betale i afgift.

For personbiler stiger det fra 84.600 til 106.000 kr. Samtidig ændres det høje skalaknæk for motorcykler til 33.600 kr.

Samlet set afsættes der med finansloven 250 millioner kroner til at sænke registreringsafgiften. Ifølge Berlingskes oplysninger fremgår det af den del af aftaleteksten til finansloven for 2017, der ligger klar nu.

Dermed får Liberal Alliance med finansloven 2017 gennemført partiets hovedkrav om at sænke registreringsafgiften, men det kommer til at ske med den model, som Dansk Folkeparti ønsker.

Sidste år lykkedes det Liberal Alliance at få sænket registreringsafgiften fra 180 til 150 pct. Og i år håbede LA at sænke registreringsafgiften yderligere. DF har derimod ønsket at hæve knækket.

Skalaknækket forhøjes

Registreringsafgiften betales, første gang man indregistrerer et køretøj, og består af to forskellige satser.

Bilejere betaler i dag 105 procent i afgift af bilens værdi op til 84.600 kroner, også kaldet »skalaknækket«, mens der betales 150 procent i afgift af det resterende beløb.

Det er altså skalaknækket, der forhøjes til 106.000 kroner.

Dermed ser det ud til, at det særligt er mellemklassebiler, som eksempelvis en Opel Astra eller en Skoda Octavia, der vil få gavn af ændringen, fordi grænsen for, hvornår bilerne skal betale den højeste procentsats bliver forhøjet.

Omvendt vil mindre biler som eksempelvis en Volkswagen Up eller en Peugeot 208 fastholde samme pris, da de allerede ligger under skalaknækket.

Ifølge afdelingschef i FDM Torben Kudsk gavner det flere bilejere, at man har besluttet sig for at hæve skalaknækket.

»Man har valgt en model, hvor man lader lidt flere bilkøbere få glæde af registreringsafgiften. Til gengæld får de lidt dyrere biler ikke ligeså meget ud af det, som de kunne have gjort. Alle, der køber en bil fra ca. 200.000 kroner og op efter i nyvognspris, får alle en reduktion i afgiften på 10.710 kroner under forudsætning af, at skalaknækket er 106.000 kroner,« siger Torben Kudsk.

Han mener ikke, at en ændring af skalaknækket kommer til resultere i flere biler på vejene.

»Det er mikro- og minibiler, danskerne i stor stil køber. Ingen af de biler får ændret deres afgifter. Hvis du står og overvejer, om du skal have et buskort eller en bil, så vil du kigge på de billigste biler. Og deres pris vil ikke blive ændret. Derfor tror vi ikke, at der kommer et øget bilsegment,« siger han.

Registreringsafgiften på nye biler beregnes ud fra bilens oprindelige købspris inklusiv moms. Dertil kommer en lang række af fradrag og tillæg afhængig af, hvor langt bilen kører på literen, og hvilket sikkerhedsudstyr bilen er udstyret med.