Regionsrådsformand vil løsne op for behandlingsgaranti

Der bør være forskellige behandlingsgarantier for forskellige sygdomme, mener Heino Knudsen (S).

Regionsrådsformanden i Region Sjælland, Heino Knudsen, håber, at der løsnes lidt op for behandlingsgarantien. Han mener, at det skaber i en hensigtsmæssig måde at prioritere opgaver på i det danske sundhedsvæsen. (Arkivfoto). Simon Skipper/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udrednings- og behandlingsgarantier bør være forskellige fra sygdom til sygdom, mener formanden for regionsrådet i Region Sjælland, Heino Knudsen (S). Det siger han til Dagbladet Ringsted.

Hans udmelding bygger på en vurdering af, at arbejdsmængden på danske sygehuse i højere grad kræver, at der prioriteres mellem, hvem der har brug for omgående hjælp, og hvem der må vente lidt.

I dag har patienter ret til en udredning inden for en måned, uanset hvilken sygdom patienten har.

Men den ret bør svækkes for nogle patienter, mener Heino Knudsen.

»Jeg har ikke nogen fiks og færdig model for det. Jeg siger bare, at vi aldrig har haft så stort et pres på vores sundhedsvæsen som nu,« siger han til Dagbladet Ringsted.

»Derfor er vi nødt til at se på, om vi kan bruge vores ressourcer bedre og blandt andet diskutere udrednings- og behandlingsgarantien.«

Det er ifølge Heino Knudsen omkring 10 procent af patienterne, der behandles i sundhedsvæsnet, som ikke er akutte og derfor vil blive berørt af ændringer i garantien.

Heino Knudsen siger til Dagbladet Ringsted, at han tænker, at mens garantien bør forringes for nogle patientgrupper, bør den forbedres for andre.

Til Ritzau afviser Heino Knudsen, at der bliver tale om en forringelse af sundhedsvæsnet.

»Hvis nu vi kan hjælpe nogle med alvorlige sygdomme hurtigere, end vi gør i dag, er det jo også en kvalitetsforbedring,« siger han.

Han vil hente inspiration fra den prioritering, som man laver på indkøb af medicin. Her er et råd nedsat til at vurdere, om medicinens pris står mål med dens værdi for sundhedsvæsnet sammenlignet med andre præparater.

»På samme måde bør man nedsætte et behandlingsråd, som kan sikre, at der bliver prioriteret efter faglighed og ikke efter, hvem der måske er bedst til at råbe højest,« siger Heino Knudsen.

Behandlingsgarantien blev indført af VK-regeringen i 2007. I 2011 lempede SRSF-regeringen den, men V-regeringen rullede i 2015 lempelserne tilbage.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) afviser at ændre på udrednings- og behandlingsgarantien.

»Vi står vagt om patientrettighederne. Vi har udbygget dem, mens vi har siddet i regering, blandt andet med en genoptræningsrettighed så man sikres hurtig genoptræning, når man bliver udskrevet fra hospitalet.«

»Vi mener, det er den vej, man skal gå - og sætte patienten før systemet - og ikke, som Socialdemokratiet foreslår, at forringe patientrettighederne,« siger hun til Ritzau.

/ritzau/