Regionsansat skrev Carl Holsts tale til Venstre-arrangement

Forsker vurderer, at det er langt over grænsen for, hvad en offentligt ansat må.

Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Carl Holst (V) i marts 2014 skulle agere vært for arrangementet »Den Liberale Højskole«, der er en weekend med taler og aktiviteter, der handler om Venstre og liberalisme, skrev han ikke sin egen tale.

Det gjorde til gengæld en direktionssekretær fra Region Syddanmark, skriver JydskeVestkysten.

Det tilfælde er et af flere anklagepunkter rettet mod Venstres nuværende kirkeordfører, den forhenværende regionsrådsformand i Region Syddanmark, Carl Holst, i en hemmelig advokatundersøgelse.

Anklagen blev drøftet onsdag aften, da forretningsudvalget i Region Syddanmark gennemgik den ufærdige advokatundersøgelse, som var et fortroligt punkt på dagsordenen.

Roger Buch, der er forsker i kommunal- og regionspolitik på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, mener, at det er i strid med reglerne om, hvad en offentlig medarbejder må udføre af arbejde for en regionsrådsformand:

»Den (talen, red.) blev holdt på Den Liberale Højskole med et program, som var fyldt med liberale politikere og liberale tænketanke. Konteksten er altså i meget høj grad Venstre og liberale kredse, hvilket talen klart bærer præg af,« siger forskeren til JydskeVestkysten.

Mediet har fået aktindsigt i talen, som Carl Holst altså ikke selv skrev, og kan konkludere, at ord som »Venstre« og »liberalisme« optræder hyppigt, mens »Region Syddanmark« ikke nævnes én gang.

Og arrangementet havde heller ikke umiddelbart den store relevans for Carl Holsts rolle som regionsrådsformand i Region Syddanmark.

Ifølge JydskeVestkysten var programmet for weekenden delt op i tre dele med overskrifterne »Venstre - Danmarks liberale parti«, »Liberale og velfærdssamfundet« og »Den liberale verdensborger«.

Det får Roger Buch til at sige, at han ikke har »fantasi« til at kunne forklare, hvorfor en regionsansat skulle skrive talen, når nu den drejede sig om partipolitik.

Det er ikke lovligt at bruge offentlige midler, som løn til en offentlig medarbejder er, på partianliggender.

Den fortrolige advokatundersøgelse, som blev diskuteret i forretningsudvalget onsdag aften i Region Syddanmark, er ikke færdig endnu.

Derfor er det blevet kritiseret, at den er blevet lækket til pressen. Carl Holsts advokat har ifølge JydskeVestkysten kaldt rapporten for værende »fyldt med faktuelle fejl« og »et juridisk makværk«.