Regionerne bruger flere penge på kolde hænder

Regeringen vil i forårets økonomiforhandlinger med regionerne gå efter en mere veltilrettelagt administration.

Foto: LI CHAOSHU
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regionerne bruger flere penge på administration, viser en ny analyse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet og Finansministeriet.

Fra 2007 til 2016 er andelen af administrative medarbejdere i regionerne samlet set vokset fra 6,3 til 7,5 procent.

- Det er bemærkelsesværdigt, at regionerne siden strukturreformen har ansat flere til at løse administrative opgaver og i dag bruger en relativt større del af deres ressourcer på administration.

- Det vil jeg blandt andet sætte fokus på i forårets økonomiforhandlinger med Danske Regioner, siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) i en pressemeddelelse.

Regeringen og regionerne indleder inden længe forhandlinger om regionernes økonomi for næste år.

Og her skal fokus altså være på at få en effektiv offentlig sektor »med fokus på kerneopgaven, nemlig at hjælpe borgerne«, påpeger Ammitzbøll.

I slutningen af 2016 var der i alt cirka 8500 administrative medarbejdere i regionerne. Det tal var i 2007 cirka 6700. Altså 1800 flere såkaldte kolde hænder.

Antallet af akademikere med administrative opgaver er fordoblet. Lønudgifterne til administrative ansatte er steget fra cirka 3,2 milliarder kroner i 2007 til 4,6 milliarder kroner i 2016.

Det er bekymrende, mener finansminister Kristian Jensen (V).

- Jeg ser derfor frem til at drøfte med Danske Regioner, hvordan vi får en veltilrettelagt administration, der kan sikre, at flere ressourcer går til sundhedsindsatser, siger ministeren i pressemeddelelsen.

Mens antallet af administrative medarbejdere er steget med 27 procent i perioden, er antallet af læger og sygeplejersker steget med 15 procent.

Antallet af social- og sundhedsmedarbejdere er faldet med cirka 30 procent.