Regioner: Vi er i fuld gang med at forebygge overbelægning

Der er fuld fokus på kampen mod senge på gangene på landets sygehuse, lyder det fra regionerne, der dog også efterlyser flere penge.

Der er fuld fokus på kampen mod senge på gangene på landets sygehuse, lyder det fra regionerne, der dog også efterlyser flere penge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er for mange patienter til for få senge på landets sygehuse, lyder det i et nødråb fra læger, sygeplejersker og patienter.

Men regionerne er klar til at gøre noget ved problemet, fastslår Ulla Astman (S), formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner, efter Danske Patienter, Ældresagen, Lægeforeningen, Dansk Sygeplejeråd og FOA i et fælles udspil peger på en række tiltag, som skal afhjælpe overbelægning.

»Vi er altid åbne over for gode forslag om nye initiativer, der kan være med til at nedbringe overbelægningen. Der skal ikke herske tvivl om, at regionerne også ønsker at komme overbelægningen til livs - især de steder, hvor den er et vedvarende problem,« siger Ulla Astman.

Hun mener, det er urealistisk helt at undgå overbelægning, eksempelvis ved udbrud af epidemier. Men man kan dreje på en række håndtag for at forbedre situationen, og det er regionerne allerede i gang med, lyder det fra Ulla Astman.

Sundhedsudvalgsformanden peger blandt andet på en bedre koordinering mellem regioner og kommuner, så eksempelvis ældre borgere ikke bliver udskrevet for hurtigt for så at blive genindlagt kort tid efter. Desuden skal man gøre langt mere for at forebygge, at de ældre overhovedet havner på landets sygehuse.

»Det er en stærkere forebyggende indsats i samarbejde mellem regionernes sygehuse, kommunerne og de praktiserende læger, der skal til, hvis vi skal komme overbelægning til livs,« siger Ulla Astman.

Hun glæder sig over, at der er afsat 725 millioner kroner på finansloven over de næste fire år, der netop tager sigte på mere forebyggelse, bedre forhold under indlæggelse og bedre koordinering mellem kommuner og regioner.

»Der er rigtig mange initiativer i støbeskeen, netop fordi der er afsat penge til det. Om vi kan få det til at gå hurtigere, sådan som de fem organisationer gerne vil, afhænger af, om der følger ekstra midler med. Ellers kan det blive vanskeligt,« siger Ulla Astman.

Kampen mod overbelægning indgår også som en af prioriteterne i det nye regeringsgrundlag, der lover »målrettet indsats for de ældre medicinske patienter for at undgå unødvendige indlæggelser og patienter på gangene«.