Regioner tvivler på omfanget af lægemangel

En ny prognose viser, at Danmark kommer til at mangle tusinder af læger om 20 år, men Danske Regioner mener ikke, at det ser så sort ud for det danske sygehusvæsen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fremtiden for Danmarks lægestand ser ikke helt så sort ud, som foreningen Yngre Læger forudser det i en ny prognose.

Det mener i hvert fald Danske Regioner, der ikke helt tror på, at vi kommer til at mangle - i værste fald - 16.000 læger om 20 år, sådan som Yngre Lægers prognose viser.

Formanden for Løn- og Praksisudvalget i Danske Regioner, Anders Kühnau (S), glæder sig over, at der er lavet en prognose, som kortlægger efterspørgslen af læger i fremtiden. Men han skjuler samtidig ikke sin skepsis i forhold til, om lægemanglen er så markant, som prognosen ellers forudsætter det.

»Det udfordrende i prognosen er, at der er nogle forudsætninger, der siger noget om behovet for læger, som vi godt vil kigge nærmere på, fordi vi er bekymrede for, om de holder,« siger han.

Prognosen bygger blandt andet på, hvor mange ældre der vil være i de kommende år, hvor mange sundhedsydelser vi bruger i dag og fremadrettet, og på den økonomiske udvikling i Danmark frem mod 2035.

Anders Kühnau er kritisk over for, at der i prognosen bliver taget højde for, at der kommer flere ældre med tiden, men ikke, at de ældre bliver sundere, end de er i dag. Det er en vigtig ting at have med i sine overvejelser, mener han.

»En 75-årig i 2035 må forventes at være mere sund end en 75-årig i dag, fordi vi lever længere og bliver bedre til at behandle ældre mennesker. De ældre bliver samtidig bedre til at leve med kroniske sygdomme,« fortæller formanden.

Et anden kritikpunkt går på, at Yngre Læger ikke har taget højde for den teknologiske udvikling, påpeger Anders Kühnau.

»Vi forventer, at der kommer en teknologisk udvikling, som der også har været i de seneste år, som betyder, at vi bliver mere effektive i vores sundhedsvæsen, og dermed skal bruge færre læger til at behandle flere patienter.«