Region vil genindføre direkte adgang til skadestuen

Formanden for Region Syddanmark vil afskaffe telefonvisitationen og lade borgerne tage direkte på skadestuen. Ordningen har ikke sparet penge, fortæller Carl Holst.

Foto: CLAUS FISKER

Målet var at spare penge, gøre patienterne gladere og bruge skadestuerne mere målrettet, men sådan gik det langtfra.

Sidste år lukkede Region Syddanmark for den direkte adgang til regionens skadestuer til fordel for telefonvisitation, men nu er det på tide at skrotte ordningen igen, siger regionsrådsformand Carl Holst (V).

»Det viser sig, at i Region Syddanmark har vi ikke haft gavn af de lukkede skadestuer. Vi har ikke sparet penge på det, og patienterne er hverken tilfredse eller glade for ordningen. Derfor skal vi genindføre den direkte adgang til skadestuerne,« siger Carl Holst, der også er næstformand for Danske Regioner og folketingskandidat for Venstre.

Ordningen fungerer på den måde, at patienten via telefonvisitation skal guides til det rigtige sted, så vedkommende ikke fylder op på skadestuens venteliste med et problem, som egen læge ligeså godt kunne klare.

Telefonvisitationen koster Region Syddanmark i omegnen af 18 millioner kroner årligt. Antallet af besøg på regionens skadestuer faldt kun med cirka ti procent fra 1. april 2014 til 1. januar 2015, og det er alt for lidt, hvis der skal være økonomi i det, siger Carl Holst.

»Det er op mod halvdelen, som skal »forsvinde«, før det er en økonomisk god forretning for regionen,« siger han og uddyber:

»Derfor skal vi nu til at lave nogle besparelser, udelukkende fordi vi har indført noget, patienterne ikke er tilfredse med.«

Ordningen findes også i landets øvrige fire regioner, og den er indført som led i en økonomiaftale med regeringen. Derfor skal sundhedsminister Nick Hækkerup (S) sige ja, før Region Syddanmark kan genindføre den direkte adgang til skadestuerne.

»Jeg håber, at vi får et nik fra ministeren, for jeg synes, at vi kan anskueliggøre, at ordningen ikke er til gavn for nogen,« siger Carl Holst.

Han håber, at genåbningen kan ske i løbet af 2015.

»Det skal ske hurtigst muligt, efter vi har fået lov til det,« siger regionrådsformanden.