»Regeringstoppen svigter København«

Helle Thorning-Schmidt skal involvere sig mere i Danmarks vækstmotor, så vi kan komme op i gear, siger den socialdemokratiske spidskandidat til regionsrådsvalget, Sophie Hæstorp Andersen.

Foto: Nils Meilvang

Regeringen og statsminister Helle Thorning-Schmidt har svigtet hovedstaden, og det koster arbejdspladser. Det mener det socialdemokratiske folketingsmedlem Sophie Hæstorp Andersen, der nu langer ud efter regeringen.

»Regeringstoppen svigter København ved at overse hovedstadens potentiale. På den måde går vi glip af vækst, som gavner hele landet, og ikke mindst skaber nye arbejdspladser,« siger Sophie Hæstorp Andersen til Avisen.dk.

Kritikken fra Sophie Hæstorp Andersen bygger blandt andet på, at regeringen endnu ikke har udarbejdet den strategi for hovedstaden, som blev bestemt og vedtaget som en del af regeringsgrundlaget. Og set i lyset af at organisationen for økonomisk samarbejde og udvikling, OECD, vurderer hun, at hver gang der bliver skabt 100 arbejdspladser i København, så skabes der 20 arbejdsplader som følge deraf i resten af Danmark, er opfordringen fra den københavnske spidskandidat til regionsrådsvalget i efteråret klar:

»Helle Thorning-Schmidt skal involvere sig mere i Danmarks vækstmotor, så vi kan komme op i gear,« siger hun og fortsætter:

»København skal ikke konkurrere mod Aarhus, Odense og Aalborg, men mod Stockholm og Hamborg. Den realitet lader ikke til at være gået helt op for de mest magtfulde ministre.«

»Det er fint, at fagministre fører tingene ud i livet, men én bør samle trådene. Og det skal være en minister højt i regeringen,« siger Hæstorp, der undrer sig over, at der ikke er nogen i regeringen, der finder det relevant at møde op, når Øresunds-Komiteen afholder møder.

København ender med regningen

Et andet af Hæstorps kritikpunkter er, at hovedstaden ofte ender med at stå tilbage med det meste eller hele regningen til store anlægsprojekter. For eksempel finansierer staten 15 procent af den nye letbane, der skal etableres ved Ring 3, og slet ikke noget af den nye havnetunnel i København, lyder det fra spidskandidaten.

Kritikken slår dog ikke rigtigt igennem hos kollegerne på Christiansborg. Kommunalordfører Simon Kollerup (S) opfordrer Sophie Hæstorp Andersen til at løfte blikket.

»Jeg synes, man skal kigge ud af vinduet, hvis man bor i hovedstadsområdet og se, hvor meget der er gang både i og omkring København,« siger kommunalordføreren til Avisen.dk.

»Der er masser af projekter, hvor staten er involveret,« siger han, og peger blandt andet på metrocityringen og udbygningen af Køge Bugt-motorvejen. Om regeringen så planlægger at udfærdige en strategi for hovedstadens udvikling, kommer Simon Kollerup ikke nærmere ind på.

»Det er et mål, vi gerne vil nå at lave en hovedstadsstrategi. Men indtil videre må man bare konstatere, at gode ting som en god ost tager god tid,« siger han.