Regeringspartier vil skære i unges kontanthjælp

LA og K vil skære i kontanthjælpen til unge aktivitetsparate. Tiltaget kan sende udsatte unge fra hus og hjem, mener fagfolk. Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) ser ikke et behov for yderligere beskæringer i kontanthjælpen.

»Vi er nødt til at eliminere den kæmpeforskel, der er på at være uddannelsesparat eller job-parat og så aktivitetsparat,« siger LA-beskæftigelsesordfører Laura Lindahl, som vil skære i ydelserne til unge aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I forvejen har mange danskere uden arbejde oplevet at få skåret i deres økonomiske ydelser som følge af politikernes stramninger på kontanthjælpsområdet.

Særligt indførelsen af kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen har været omdiskuteret.

Nu lægger regeringspartierne Liberal Alliance og de Konservative op til at skære i ydelserne til unge mellem 25 og 29 år, der erklæres aktivitetsparate og dermed ikke umiddelbart parat til et job.

I dag modtager en hjemmeboende kontanthjælpsmodtager på 25-29 år, der er blevet erklæret aktivitetsparat, godt tre gange så meget i månedlig ydelse som en tilsvarende person, der erklæres jobparat, viser en analyse fra den liberale tænketank CEPOS. Som ikke-forsøger i denne kategori af kontanthjælpsmodtagere modtager en aktivitetsparat person ca. 11.100 kr. om måneden, mens en jobparat modtager 3.500 kr. For en uddannelsesparat er tallet 2.600.

Er man udeboende på tilsvarende vilkår modtager en aktivitetsparat ligeledes 11.100, mens beløbet er henholdsvis 7.200 kr. og 6.100 kr. for en jobparat og en uddannelsesparat.

Cheføkonom Mads Lundby Hansen fra CEPOS kalder tallene »bekymrende«.

»Det er ikke hensigtsmæssigt, at der er en stor økonomisk tilskyndelse til at blive erklæret uarbejdsdygtig. Det sker, når unge kan få en ydelse, der er mange tusinde kroner højere, hvis den unge erklæres ikke-jobparat frem for jobparat. På den måde er ydelsesstrukturen med til at bringe de unge længere væk fra arbejdsmarkedet,« siger han.

Der er ifølge CEPOS-analysen ialt 43.000 unge under 30 år i kontanthjælpssystemet, hvoraf 61 pct. erklæres aktivitetsparate.

»Vi er nødt til at eliminere den kæmpeforskel«

 

Tallene får nu Liberal Alliance til at ville skære i kontanthjælpen til de unge aktivitetsparate, oplyser partiets beskæftigelsesordfører Laura Lindahl.

»Det er åbenlyst, at incitamentsstrukturen er helt skæv for den gruppe borgere. Vi har i så lang tid talt om, at det skal kunne betale sig at arbejde, og at vi skal indlægge økonomiske incitamenter til at komme i forsørgelse, og så er det utroligt, at vi stadig kan se, at incitamenterne i systemet går den stik modsatte vej,« siger hun:

»Vi er nødt til at eliminere den kæmpeforskel, der er på at være uddannelsesparat eller job-parat og så aktivitetsparat.«

Modsat en jobparat vurderes en aktivitetsparat person til at slås med andre problemer end blot manglende beskæftigelse og skal sluses ind i et forløb, der kan bringe dem tættere på arbejdsmarkedet.

Laura Lindahl vil nu i første omgang bede Beskæftigelsesministeriet om at komme med et oplæg til en justering af ydelserne

Der er i forvejen skåret i kontanthjælpen. Er det rimeligt at skære yderligere for den gruppe mennesker, som ofte har særlige behov?

»Ja, for selv om de ikke står lige nu og kan tage et arbejde, så skal de stadig have et incitament til at bevæge sig den vej. Vi har stadig verdens højeste overførselsindkomster.«

Også de Konservatives beskæftigelsesordfører Rasmus Jarlov er indstillet på at nedbringe kontanthjælpen til de unge aktivitetsparate.

»Vi risikerer, at nogle holder sig væk fra uddannelse og arbejdsmarkedet, fordi det på kort sigt giver dem en større indkomst. Vi har ikke noget ønske om, at det skal være mere profitabelt at være på permanent overførslesindkomst, og det er det her et eksempel på,« siger han.

Ordførerne fra LA og K peger på, at der i stedet kan laves særlige puljer, hvor man efter individuelle vurderinger kan give tilskud til ekstraordinære behov.

»Det vil være helt grotesk«

 

Formanden for landets arbejdsmarkedschefer Helle Linnet medgiver, at systemet ikke er fremmende for en incitamentsstruktur men påpeger, at der er tale om en særlig gruppe mennesker med særlige behov.

»I forhold til incitamentet anerkender jeg problemstillingen, men der er en del i den gruppe, som har brug for særlige støtteforanstaltninger på grund af fysiske eller psykiske udfordringer, og som har et lille arbejdsmarkedsperspektiv,« siger hun.

En ny sænkelse af ydelserne vil i værste fald føre til, at mange må forlade deres bolig eller droppe deres medicin, forudser Majbrit Berlau, formand for Dansk Socialrådgiverforening.

»Det vil være helt grotesk at sætte folk ned i ydelse, så de efterfølgende ikke har råd til deres medicin eller den nødvendige bolig. For så er vi helt sikre på, at det går galt for disse mennesker i en ung alder, og at de vil forblive i kontanthjælpssystemet i mange år,« siger hun.

Hos Socialdemokratiet er beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen modstander af beskæringer i ydelsen for aktivitetsparate.

»Hvis du ung og syg og ikke kan gå i job eller tage en uddannelse, så kan du heller ikke reagerer på økonomiske incitamenter,« siger han.

Forelagt ønsket fra LA og K konstaterer beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), at »regeringen på det her punkt ikke er enig med ordførerene fra et par regeringspartier«:

»Jeg mener ikke, at vi har behov for at sænke ydelserne yderligere, end hvad vi allerede har taget initiativ til.«