Regeringens vælgere vil vente med valget

Af de danskere, som stemmer på regeringen, foretrækker to ud af tre at gå til stemmeurnerne efter sommerferien. Oppositionens støtter vil have valg nu.

Lars Løkke Rasmussens vælgere vil gerne have, at statsministeren venter til efter sommerferien med at udskrive valg, mens tilhængere af oppositionen vil have et valg inden sommer. Valgrygterne har verseret længe. Her ses de to partiledere inden en duel på DR1 den 2. januar i år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En undersøgelse foretaget af Gallup for Berlingske viser, at hvis vælgerne kunne bestemme, hvornår der burde udskrives valg, ville de være lige så uenige som politikerne.

De danskere, som stemmer på de to regeringspartier, Venstre og De Konservative, vil gerne vente til efter sommerferien med at sætte deres kryds.

69 procent af de konservative vælgere mener, at statsministeren bør vente til efter sommerferien, før han udskriver valg. Og to ud af tre – eller 67 procent – af Venstres stemmer vil også helst holde sommerferie først.

S og SF er utålmodige

Omvendt vil oppositionens vælgere ikke vente så længe. Af de socialdemokratiske stemmer ønsker 64 procent, at valget bliver udskrevet inden sommerferien, og for SF er tallet 61 procent.

På Christiansborg har der siden efteråret sidste år været tale om et snarligt valg, og alle sidder efterhånden så langt ude på kanten af stolen, at de er ved at dratte ned.

- Stemningen på Christiansborg er så anspændt, at der ikke skal meget mere end et par velvalgte ord til at sætte strøm til valgtrommerne, skriver Berlingskes politiske redaktør Jesper Thobo-Carlsen i en analyse.

Han forklarer, at modtagelsen af regeringens økonomiske plan frem mod år 2020 kan være afgørende for, hvornår valget kommer.

Planen ventes at komme efter påske, og herefter ser Thobo to mulige scenarier.

Valg efter sommerferien

Hvis forhandlingerne med oppositionen hurtigt bryder sammen, vil regeringen forsøge at lave en 2020-aftale med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og nogle af løsgængerne i Folketinget.

Parterne er langt fra hinanden – der er blandt andet tale om en forringelse af efterlønnen. Men står de ikke sammen om en aftale, risikerer de at miste magten.

- Herefter kan Lars Løkke Rasmussen i princippet udskrive et tidligt sommervalg, men med mindre meningsmålingerne pludselig skinner på blå blok, så vil han sandsynligvis vente til det tidlige efterår, vurderer den politiske redaktør.

Tidligt sommervalg

Hvis regeringen end ikke kan blive enige med støttepartierne Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, kan valget rykke nærmere.

Der er en mulighed for, at Dansk Folkeparti ikke vil opgøret med efterlønnen, og at Liberal Alliance vil stå fast på sine mærkesager.

- Scenarie B: Regeringen opgiver allerede under de indledende sofamøder at blive enig med Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. Derfor lægger regeringen sin egen plan frem og udskriver valg til afholdelse i maj, forudser Jesper Thobo-Carlsen.