Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det, der for få dage siden, syntes utænkeligt, er nu ved at ske.
For blot en uge siden forlød det, at oppositionspartierne skulle støtte en afskaffelse af store bededag, hvis de ville inviteres til forhandlingerne om fremtidens forsvar.
»Ja, for vi har brug for en klarhed om, hvilke partier ønsker at tage dele i drøftelserne af, hvordan det danske forsvar skal være skruet sammen fremadrettet – herunder finansieringen, som er nødt til at være del af det,« sagde forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) fredag den 13. januar, da han gjorde sit ultimative krav klart.
Kravet fik heftig kritik af oppositionen, der blandt andet kaldte det »revolverpolitik«, afviste det og i stedet fremlagde et alternativt finansieringsforslag.
Ikke desto mindre har regeringen nu indkaldt partierne til indledende drøftelser om et kommende forsvarsforlig. Et forlig, der på sigt skal udmønte sig i et historisk løft af Forsvaret. Allerede i dag fredag vil flere partier derfor indfinde sig i ministeriet.
Ifølge finansminister Nicolai Wammen (S) er der i første omgang ikke tale om egentlige forhandlinger.
»Dér vil vi i al stilfærdighed nu drikke en kop kaffe med dem alle sammen og lytte til deres synspunkter og få afklaret, hvem er med på at investere i dansk forsvar og sikkerhed i det omfang, der er behov for,« siger Nicolai Wammen.
Fortsætter næste uge
Ifølge TV 2 skal De Radikale, SF og Liberal Alliance allerede i dag fredag på besøg hos finansministeren, mandag følger De Konservative, mens Dansk Folkeparti er inviteret på onsdag, og Enhedslisten og Danmarksdemokraterne er inviteret torsdag.
Hidtil har regeringen insisteret på, at afskaffelsen af store bededag skal finansiere forsvarsløftet, og at det samtidig skal bidrage med at øge arbejdsudbuddet.
Ifølge regeringen mangler man fra 2030 seks milliarder kroner om året til at finansiere de stigende forsvarsudgifter. Heraf vil en afskaffet helligdag ifølge regeringen skaffe mellem 2,5 og 3,2 milliarder kroner.
Berlingske har tidligere kunnet fortælle, at der er heftig debat om, hvorvidt det at afskaffe en helligdag rent faktisk sikrer varig finansiering, ligesom flere partiledere har gjort det klart, at de mener, at der var indgået en aftale om varig finansiering.
Torsdag fremlagde en samlet opposition et alternativt forslag, hvor man lægger op til at blandt andet at finde penge ved at spare på erhvervsstøtten.
Til TV 2 siger Nicolai Wammen nu, at han fortsat mener, at regeringens forslag er det klart bedste bud på en varig finansiering, men han understreger, at han gerne ser på alternative finansieringsmuligheder, og at han i de videre drøftelser vil »gå konstruktivt til værks«.
»Jeg vil meget gerne høre deres ideer, men jeg må også i al stilfærdighed sige, at oppositionens forslag jo er penge, vi kender i forvejen. Altså penge, vi kunne bruge på noget andet, børn, ældre, velfærd og så videre,« siger finansministeren til TV 2.