Regeringens støttepartier vil have de velhavende til at betale en større del af Danmarks Radio

Den daværende borgerlige regering og Dansk Folkeparti afskaffede medielicensen og indførte skattebetaling til DR for lidt over et år siden. Nu skal der måske igen laves om på, hvordan danskerne betaler til public service-medier.

SFs medieordfører, Jacob Mark, vil presse på for at få genforhandlet medieforliget inden nytår. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Det er kun lidt over et år siden, at den borgerlige regering og DF blev enige om at skrotte licensen og indføre skattebetaling til DR.

Men den socialdemokratiske regerings støttepartier – Radikale Venstre, SF og Enhedslisten – mener, at skattemodellen er »socialt skæv« og »farlig« og vil nu have ændret, hvordan danskerne betaler til DR, Radio24syv og andre public service-medier.

»SF kæmpede hårdt for at afskaffe licensen, fordi den var usolidarisk, fordi den betød, at en studerende eller en kontanthjælpsmodtager betalte lige så meget som den velhavende direktør. Men den model, som den borgerlige regering indførte, er heller ikke progressiv, så det skal vi se på,« siger SFs medieordfører, Jacob Mark, til Politiken.

Partiet foreslår, at der skal laves et særskilt DR-forlig, der fastlægger, hvad DR får af penge over en længere årrække.

Radikale Venstres medieordfører, Jens Rohde, ønsker også at se på en model, der er mere socialt retfærdig, men ifølge ham er det største problem ved den kommende finansiering af public service, at støtten til DR risikerer at være til konstant diskussion, når danskerne betaler over skatten og ikke via licensen, og det vil i sidste ende have konsekvenser for kulturindholdet.

»Den erfaring, man har fra andre lande, hvor man er gået over til en skattefinansieret model, er, at man meget hurtigt reducerer det, der var en kulturinstitution, til en medievirksomhed. Det bliver sådan, at hver gang regeringen mangler penge, så må DR også holde for,« siger Jens Rohde (R), som foreslår en model lig den finske, hvor personer med lavindkomster og folk under 18 år blandt andet ikke skal betale.

»Det haster«

Begge partier vil have et nyt medieforlig inden nytår.

»Det haster. Vi vil tage det ind allerede i forbindelse med finanslovsforhandlingerne. Det er nødvendigt for at få anden runde af DR-besparelserne aflyst. Der er også en hel medieverden, der står og venter på, at vi bliver enige,« siger SFs Jacob Mark til Politiken.

Enhedslisten har foreslået at erstatte den nuværende model med en medieskat, som skal sikre, at de mest velstillede borgere betaler mere til public service end dem med lave indkomster.

»Vi synes, at medieskatten skal være lige så progressiv som kirkeskatten. En fattig arbejdsløs og en vellønnet journalist betaler nøjagtig det samme til public service i kroner og øre. Vi har fået lavet en model, som vil betyde, at man kan få kompenseret nedskæringen af DR,« har medieordfører Søren Søndergaard sagt i et andet interview.

Kulturminister Joy Mogensen (S) har ikke ønsket at kommentere sagen, men i en e-mail til Politiken skriver Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen, at skattefinansieringen bliver en del af de kommende forhandlinger om en ny medieaftale.

»Her vil både armslængdeprincippet og en socialt balanceret finansiering selvfølgelig også være socialdemokratiske prioriteter«, skriver han.