Regeringens sparekniv koster børnene i Viborg svømning i skolen

Viborg kommune måtte spare hårdt på børneområdet pga. af omprioriteringsbidraget. De fik en del af pengene tilbage, men låst til et område, de ikke havde brug for. »Tosset«, lyder det fra borgmesteren op til kommunernes forhandling med regeringen om næste års økonomi.

Børnene i Viborg Kommune må fremover lære at begå sig i vandet et andet sted end i skolen. Kommunen skærer nu svømning i skolen væk på grund af de tvungne besparelser fra omprioriteringsbidraget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nanna Kreutzmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når børn i den danske folkeskole får overrakt sit nye skoleskema efter sommerferien, kan 5. klasserne se frem til at skulle hoppe i baljen og få undervisning i svømning.

Men for børnene i Viborg Kommune bliver det efter dette års sommerferie ikke i svømmehallen, som kommunens børn ellers har været vant til.

Svømning i kommunens skoler bliver nu sparet væk, og det er bare en af flere besparelser på børneområdet, som Viborg Kommune har måttet gennemført på grund af det omdiskuterede omprioriteringsbidrag.

»Regeringen siger, vi skal plukke de lavthængende frugter, men der er ikke flere lavthængende frugter. Det begynder at gøre ondt, og det er klare forringelser, vi laver. Vi kan ikke pakke det ind længere,« siger borgmester i Viborg Kommune Torsten Nielsen.

Nu begynder kampen

I dag mødes kommunerne med regeringen til den første armlægning om næste års økonomi for kommunerne. Absolut øverst på kommunernes dagorden er et opgør med omprioriteringsbidraget, som deres organisation, Kommunernes Landsforening, mener, »er dybt ødelæggende for den kommunale planlægning«.

Kommunerne er af regeringen blevet pålagt at spare en procent på budgettet i årene 2016-2019 med det såkaldte omprioriteringsbidrag. I 2016 og 2017 svarer det til 2,4 mia. kroner, mens det stiger til 4,8 mia. i 2018 og 7,2 mia. i 2019.

Du kan se her, hvor meget din kommune skal spare

I 2016 fik kommunerne 1,9 mia. kroner tilbage, og regeringen har sammen med Dansk Folkeparti givet håndslag på, at alle 2,3 mia. kroner sendes tilbage til kommunerne i 2017.

Det har nu ikke formildet kommunerne. De peger på, at de ikke aner, hvilke områder de får penge tilbage til, før efter de har svunget sparekniven over kommunebudgettet. Derfor skal de først spare på ét område, for så senere at få penge tilbage øremærket til et andet område, som de måske slet ikke har brug for.

På den måde mener de, at ordningen fører borgerne bag lyset, fordi det kan se ud som om, at der bliver tilført nye midler til et område - f.eks. ældreområdet som var tilfældet sidste år. Men i virkeligheden er det de samme penge, som kommunerne lige har sparet.

Christiansborg kan ikke prioritere

Det er netop den problematik, der har tvunget Viborg Kommune til at sløjfe svømmeundervisningen for børnene i landets 9. største kommune.

Sidste år i oktober skar kommunen 17 mio. kroner af budgettet for 2016 pga. omprioriteringsbidraget. Heraf var de syv mio. på børneområdet, og udover svømning i skolen bliver der blandt andet skåret ned på antallet af handicaphjælpere, støtten til børn med sproglige udfordringer og den generelle service i institutionerne.

I november fik kommunerne så en milliard kroner øremærket til ældreområdet med den såkaldte ’Værdighedsmilliard’, som regeringen, Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance afsatte i forbindelse med årets finanslov.

Milliarden fordeles efter, hvor mange procent af kommunernes indbyggere som er ældre, og det gav Viborg Kommune 12 mio. kroner.

Men ifølge Torsten Nielsen var ældreområdet slet ikke det område, der havde det største behov for nye ressourcer i kommunen.

»Vi måtte ikke bruge værdighedspengene til noget, som vi havde gjort før. Det skulle være nye tiltag. Det betød, at vi skulle gå ud og spare penge på noget, der var velfungerende, børneområdet, for så at bruge nye penge på noget, vi overhovedet ikke vidste, om vi fik valuta for,« siger Torsten Nielsen og tilføjer:

»Det mener jeg helt klart, at vi er bedre til selv at prioritere end Christiansborg.«

»Det er altså tosset«

Hvordan skar i konkret ned på børneområdet?

»Vi bad hele forvaltningen inden for børneområdet om at se, hvor det ville gøre mindst ondt at spare syv mio. kroner. Og det gjorde de så. De var helt nede og kigge i alle hjørner. Der var intet, der var fredet.«

Er det ikke netop det, der er regeringens formål med omprioriteringsbidraget? At få jer til at kigge i alle hjørner og finde penge, så kommunerne bliver mere effektive?

»Jo, bestemt.«

Er det så ikke en meget god ting?

»Det kan man måske godt sige, problemet er bare, at pengene kommer tilbage til noget, vi ikke selv har hånd i hanke med. Det er ren gæt og grimasser, hvor pengene kommer retur, og når vi så får pengene, har vi allerede været ude og at spare på andre områder,« siger Torsten Nielsen.

»Det er altså tosset.«

Læs her, hvad Venstre siger til kommunernes frustration.