Regeringens skattefinte: Kommuner får penge til at sætte skatten ned

Helt uden at skulle tage hensyn til det politiske flertal i Folketinget har regeringen og KL aftalt en pulje på 450 millioner kr. til at sænke skatten næste år. Samtidig får kommunerne 17 milliarder kr. til nye veje, skoler og daginstitutioner.

Finansminister Krisitan Jensen (V) og KL-formand Martin Damm (V) ved præsentationen af en økonomiaftale for kommunerne i 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen og kommunerne er enige om at sænke skatten næste år.

Trods regeringens besværligheder med politisk at gennemtrumfe skattelettelser i Folketinget kan mange danskere stadig have udsigt til skattelettelser i 2018.

I hvert fald er regeringen og Kommunernes Landsforening torsdag i forbindelse med indgåelsen af en økonomiaftale for 2018 blevet enige om at afsætte en pulje på 450 millioner kr. med henblik på af sænke kommuneskatten.

Med aftalen er regeringen og KL enige om, at kommunerne skal arbejde for skattesænkninger for samlet 250 kr. næste år.

Der afsættes dog en pulje på hele 450 millioner kroner, så kommuner, der sænker skatten, kan få tildelt 75 pct. af det tabte provenu fra den afsatte pulje.

»Med en markant pulje på 450 millioner kroner kan en lang række kommuner få dækket op til 75 procent af de tabte skattekroner i 2018,« økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA).

Tilskudsordningen målrettes kommuner, der nedsætter kommuneskatten uden at hæve andre skatter, lyder det. Det kunne eksempelvis være på boligområdet.

Som den store økonomiske klump blev der afsat 17 milliarder kr. til anlægsbyggeri. KL mente inden forhandlingerne, at der var behov for 19 mia. kr., mens finansminister Kristian Jensen (V) sagde 15 mia. kr.

Med den økonomiske udsigt skal kommunerne sikre bedre veje samt nye skoler og dagsinstitutioner i de kommuner, hvor befolkningen er i vækst, som det eksempelvis er tilfældet i København.

Opgør med regeljungle

Samtidig får kommunerne et løft i den kommunale serviceramme på 300 millioner kr. i 2018 sammenlignet med 2017.

Oprindeligt var forventningen nye beskæringer på 500 mio. kr. Og selv om forskellen på forventning og resultat på 800 mio. kr. ikke synes af alverden ud af en samlet økonomiske ramme på 246 milliarder kroner, så glæder KL-formand Martin Damm (V) sig over, at »flere års nedadgående spiral« synes vendt.

I den bedste af alle kommuner kan det betyde flere »varme hænder«, men mere realistisk er det, at pengene skal gå til at absorbere et stigende antal ældre ude i kommunerne de kommende år.

»For første gang i flere år får vi vendt kurven og får mulighed for et lille økonomisk løft, som kan hjælpe med at imødegå den markante demografiske udvikling med ikke mindst flere ældre, som vi ser i disse år. Det er et skridt i den rigtige retning for den borgernære velfærd, at vi får lidt flere penge til service og investeringer i bygninger og anlæg i 2018,« siger Martin Damm.

Desuden fastholdes det såkaldte finansieringstilskud på 3,5 mia. kr. til økonomisk trængte kommuner.

Som en ekstra ting indeholder økonomiaftalen også et skriftligt håndslag på, at en ny beskæftigelseslov skal skabe mere enkelthed og frihed i kommunernes indsats for de ledige.

Punktet anser kommunerne som en stor sejr, efter at man i årevis at have kæmpet med en stadig mere uoverskuelig lovgivning på beskæftigelsesområdet.

En ny lov fordrer dog et politisk flertal i Folketinget, før det kan blive virkelighed ude i kommunerne.

Finansminister Kristian Jensen kalder aftalen for »et fornuftigt kompromis«.

Han understreger samtidig, at regeringen har styr på kommunernes brug af penge, fordi et overforbrug vil føre til sanktioner.