Regeringens nyskabte job er studiejob og deltidsjob

Den borgerlige opposition beskylder regeringen for at manipulere virkeligheden, når der tales om 40.000 nye, private job. Virkeligheden viser, at den samlede arbejdsmængde er faldet.

Læs mere
Fold sammen

Regeringen har flere gange brystet sig af at have skabt 40.000 nye job i den private sektor, men ifølge Jyllands-Posten er der først og fremmest tale om deltidsjob og studiejob på helt ned til et par timers arbejde om ugen.

Når man tæller arbejdsmængden i den private sektor op i timer, er der nemlig ikke fremgang at spore. I statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) regeringsperiode fra efteråret 2011 til de seneste tal fra nationalregnskabet i fjerde kvartal af 2014 er der sket et mindre fald i den samlede arbejdsmængde i den private sektor på 0,25 procent, skriver avisen.

Dermed tæller de mange nye arbejdspladser ikke meget i det store regnskab. I regeringens Økonomiske Redegørelse fra august sidste år konstateres det da også, at fremgangen i den private beskæftigelse ikke er blevet fulgt af en tilsvarende fremgang i antallet af arbejdstimer.

»Det er i høj grad unge studerende, der er kommet i beskæftigelse i de private serviceerhverv gennem 2013, og de arbejder generelt færre timer end andre, hvilket afspejler, at der er tale om et bijob ved siden af uddannelse,« står der i redegørelsen ifølge Jyllands-Posten.

Den tidligere overvismand professor Torben M. Andersen fra Aarhus Universitet slår fast, at det er mængden af arbejdstimer, der er afgørende for egentlig vækst – og altså også for, hvordan Danmark øger BNP.

De borgerlige partiers finansordførere kritiserer i flæng regeringen for at »male et skønmaleri, som slet ikke holder«, som Venstres finansordfører, Peter Christensen (V) udtrykker det, mens Ole Birk Olesen (LA) kalder fremstillingen for »manipulation og vildledning«.