Regeringens klimaaftale får ros fra erhvervslivet

Den nye aftale om en klimalov er både ambitiøs og økonomisk ansvarlig, lyder det enstemmigt fra blandt andre Dansk Industri og Dansk Energi.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen får ros fra flere organisationer for sin nye aftale om Danmarks første klimalov.

Torsdag blev regeringen, SF, Enhedslisten og de Konservative enige om aftalen, der blandt andet skal sikre en stor reduktion i CO2-udslippet og samtidig skabe arbejdspladser. Og særligt sidstnævnte møder opbakning fra både lønmodtagernes og arbejdsgivernes organisationer.

»Danmark har en ambitiøs klimapolitik, og den bliver fastholdt med den nye aftale. Det bakker vi op om i Dansk Metal,« siger sekretariatschef Mikael Bay Hansen fra Dansk Metal i en skriftlig kommentar.

»Aftalepartierne lægger ligesom vi vægt på, at klimaindsatsen skal skabe job og ikke koste job. Det er et godt udgangspunkt. Vi har i forvejen tusindvis af grønne job i Danmark, og det skal vi holde fast i, og det gør man i den nye aftale,« lyder det.

Også Dansk Industri (DI) roser aftaleparterne for at have fokus på konkurrenceevne og arbejdspladser.

»DI støtter en fortsat ambitiøs og økonomisk ansvarlig energi- og klimaindsats i Danmark og i EU, der understøtter de fremtidige muligheder for en konkurrencedygtig og bæredygtig vækst med nye produktionsarbejdspladser. Vi er udfordrede økonomisk i Danmark med høje omkostninger, og derfor skal alle initiativer vurderes nøje for påvirkningen af virksomhedernes konkurrenceevne,« siger direktør Tine Roed i en pressemeddelelse.

Hun glæder sig samtidig over, at aftalen indebærer, at der skal nedsættes et såkaldt klimaråd, der skal bestå af uafhængige eksperter, som skal rådgive regeringen om, hvordan klimamålene nås. Både DI og Dansk Metal siger allerede nu, at de gerne vil have plads i rådet.

Også Dansk Energi peger på, at erhvervslivet skal inddrages i klimarådet. Afdelingschef Charlotte Søndergren roser desuden regeringen, SF, Enhedslisten og de Konservative for med aftalen at stå bag målet om reducere CO2-udledningen med 40 procent i 2020 i forhold til niveauet i 1990.

»Den danske klimapolitik har længe været ethjulet, og det er energipolitikken og branchen, som har trådt i pedalerne. Aftalen sætter flere hjul på indsatsen,« siger hun i en skriftlig kommentar.

Chefkonsulent i Dansk Byggeri Camilla Damsø Pedersen, kalder det »en meget vigtig aftale« og håber på endnu bredere opbakning.

»Dansk Byggeri håber på, at de resterende partier i Folketinget vil bakke op om 40 procents CO2-reduktionsmålsætningen i 2020 og den nye klimalov, så vi ikke får en stop-go politik på det her område,« siger hun i en pressemeddelelse.

Også her er det beslutningen om at nedsætte klimarådet, der får den største omgang ros med på vejen.

»Klimarådet er en rigtig god ide, da det kan være med til vedvarende at holde skiftende regeringer til ilden på det klimapolitiske område,« siger Camilla Damsø Pedersen.