Regeringens eksperter undsagde politikernes genåbning, men Mette Frederiksen forsvarer den: »Det er svært at finde det rigtige balancepunkt«

Ifølge regeringens egne eksperter burde politikerne have ventet med at åbne for samfundet, til der var lavet beregninger på det. Men statsminister Mette Frederiksen (S) slår fast, at det handler om balance.

»Lige nu er eksperterne og modelleringsgruppen i gang med at regne på alt det i samfundet, der stadig er lukket ned, og det skal sammen med Folketingets partier give os grundlaget for at strikke den rigtige genåbningsplan sammen,« siger statsminister Mette Frederiksen (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Snart sagt hver gang politikerne har valgt at genåbne dele af Danmark, har de eftertrykkeligt gjort opmærksom på, at det skete på et solidt fundament af sundhedsfaglige beregninger, som understregede, at det hele skete på forsvarlig vis.

Men ifølge regeringens egne eksperter i Den Faglige Referencegruppe, som rådgiver regeringen gennem coronakrisen, var det ikke tilfældet, da et rødt flertal i Folketinget tirsdag besluttede at åbne for, at særligt flere skoleelever kan komme tilbage på skolebænken fra mandag den 15. marts.

Ifølge flere medlemmer af referencegruppen er der nemlig slet ikke lavet beregninger på, hvad den seneste genåbning vil have af betydning for smittespredningen.

Ved et såkaldt doorsteppressemøde på Herlev Hospital torsdag formiddag sagde statsminister Mette Frederiksen (S) imidlertid, at det handlede om at finde den rette balance i genåbningen.

»Nogen siger, vi skal skynde os, andre siger, vi skal vente. Det er svært at finde det rigtige balancepunkt, når vi genåbner. Vi gør det, så godt vi kan, og så kvalificeret, som det er muligt,« sagde hun.

Over for Berlingske lagde medlemmerne af referencegruppen vægt på, at det er en politisk beslutning, om man ønsker at genåbne dele af samfundet, men flere undrer sig over, at politikerne har valgt at bevæge sig væk fra det sundhedsfaglige grundlag, som beregningerne udgør.

Blandt andet sagde medlem af referencegruppen Torben M. Andersen, der er økonomiprofessor ved Aarhus Universitet og tidligere økonomisk overvismand, at politikerne med beslutningen om ikke at vente på beregningerne bevægede sig væk fra »det bedste mulige beslutningsgrundlag«.

Mette Frederiksen holder dog fast i, at det stadig er eksperternes beregninger, der skal danne grundlag for den langsigtede genåbningsplan.

»Lige nu er eksperterne og modelleringsgruppen i gang med at regne på alt det i samfundet, der stadig er lukket ned, og det skal sammen med Folketingets partier give os grundlaget for at strikke den rigtige genåbningsplan sammen, både når det handler om april, maj og tiden frem til sommer,« sagde Mette Frederiksen.