Regeringens asylstramninger blåstemples

En tillægsbetænkning til regeringens planlagte asylstramninger betyder, at lovforslaget nu holder sig inden for international lov, lyder det fra Institut for Menneskerettigheder. Asylstramningerne får dermed et juridisk blåt stempel.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringens planlagte asylstramninger, som hastebehandles i Folketinget tirsdag, blåstemples af Institut for Menneskerettigheder. Det skriver tv2.dk.

Med asylstramningerne skal asylansøgere på midlertidigt ophold forhindres i at få familiesammenføring det første år, de opholder sig i Danmark, og eksperter og organisationer har, siden statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) fremlagde stramningerne i sin nytårstale, kritiseret forslaget for at overskride de internationale konventioner.

Vurderingen har været, at Danmark risikerer at blive dømt ved Menneskerettighedsdomstolen, hvis loven bliver vedtaget.

Men en tillægsbetænkning til lovforslaget, der blev færdiggjort i sidste uge, lemper stramningerne så meget, at Danmark holder sig inden for international lov i de planlagte asylstramninger.

Sådan siger Jonas Christoffersen, direktør i Institut for Menneskerettigheder, til TV2 Nyhederne.

»Vi har et mandat, der handler om at se på menneskerettighederne ud fra en juridisk betragtning bliver overholdt. Det mener vi, at det her lovforslag med betænkningen vil gøre,« lyder Jonas Christoffersens vurdering.

SF, som har været meget kritiske over for lovforslaget, er tilfreds med justeringerne, men vil fortsat ikke stemme for.

Uden SFs stemme har regeringen dog alligevel sikret sig et bredt flertal til stramningerne, for både Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti ventes at stemme for forslaget.