Regeringen vil tage fra by og give til land

Statsminister Helle Thorning-Schmidt fastslår, at større bykommuner allerede fra 2013 skal give flere penge til udkantskommuner.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt på sit ugentlige pressemøde i Statsministeriet tirsdag den 20. marts. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Mindre kommuner placeret i udkanten af Danmark kan se frem til en større pose penge til mere velfærd på bekostning af store bykommuner som København allerede fra 2013.

Landkommunerne får nemlig i dag relativt set for få penge ud af udligningsordningen, der populært sagt omfordeler penge mellem kommunerne, så alle borgere, lige meget om man bor i en rig eller fattig kommune, kan få den velfærdservice, de er berettiget til. Det slog statsminister Helle Thorning-Schmidt fast i dag på sit ugentlige pressemøde.

- Der skal sikres et mere socialt lige Danmark. Uanset, hvor du bor, skal du have de samme services, og det vil bl.a. gavne de kommuner, der af og til betegnes som Udkantsdanmark, sagde hun. 

Debatten om en ny udligningsordning kommer bl.a. i kølvandet af en massiv kritik fra 39 mindre kommuner, hvor størstedelen er placeret i Jylland, der alle mente, at store byer som København blev begunstiget mere end rimeligt var, bl.a. pga. et bopælskriterie, der tilgodeså lejelejligheder frem for villaer.

Statsministeren refererede til konklusionerne i den rapport, som det såkaldte Finansieringsudvalg i Indenrigsministeriet har begået, og som økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager præsenterer i sin fulde tekst i morgen. På et konkret spørgsmål fra Berlingske om, hvorvidt København kommer til at få færre penge i udligning, lød statsministerens svar:

- Som jeg også sagde, så kommer der til at gå nogle penge fra by til land. Det er de store byer, der har haft væksten, og det er i landkommunerne, at man ikke har særlig meget vækst, sagde hun.

Borgmester: Det glæder mig, at de har lyttet

Blandt de 39 mindre kommuner, der står bag kritikken om den nuværende udligningsordning er borgmester i den midtjyske kommune Vejen, Egon Fræhr (V). Han er glad for statsministerens udmelding.

- Det glæder mig, at de har lyttet i Indenrigsministeriet. Vi har nemlig kunnet konstatere, at når vi skal have vores budgetter til at hænge sammen, så er det tydeligt, at der mangler en kompensation på det sociale område, siger han og håber, at de kommende justeringer af udligningsordningen bliver stor nok til, at den kan mærkes.

- Det er klart, at vi så vil kunne få vores budgetter til at hænge lettere sammen, og vi måske kan undgå store spareøvelser, siger han.

Forligspartierne fra den tidligere udligningsreform fra 2007, der rummer Venstre, de Konservative, de Radikale og Dansk Folkeparti, vil sammen med SRSF-regeringen tage udgangspunkt Finansieringsudvalget arbejde. Målet er, at justeringerne af udligningsordningen allerede træder i kraft fra 2013, oplyser statsministeren.