Regeringen vil spare på mentorer til arbejdsløse

Der er ikke nogen dokumenteret effekt af arbejdsløses gavn af at have en mentor, og derfor skal der skæres på området, fastslår finansministeren.

Finanslovsforhandlingerne er med finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) i spidsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fremover skal det være sværere for arbejdsløse at få mentorstøtte.

Ordningen, hvor en personlig hjælper støtter den ledige i kampen for at finde et job, er nemlig et af de områder, som regeringen ifølge sit finanslovforslag ønsker at skære ned på, skriver avisen.dk.

I alt ønsker regeringen at spare 500 millioner kroner på at effektivisere indsatsen for kontanthjælpsområdet, og en del af disse penge skal findes ved, at der spares på nogle af de nuværende tilbud, der skal hjælpe folk i arbejde - heriblandt en mentorordning.

»En del af de 500 millioner kroner er besparelser på mentorordningen,« bekræfter finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) over for avisen.dk.

Han mener dog, det er for tidligt at konkretisere, hvor mange penge der skal tages fra mentorordningen.

Hjort: Strategien har slået fejl

Siden 2003 har ordningen været en del af beskæftigelsesindsatsen, og alene i 2013 blev der igangsat 36.000 mentorforløb, viser tal fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI).

Sidste år valgte den daværende regering at målrette indsatsen, så det særligt var de ressourcesvage borgere, der blev tilbudt en mentor. En strategi, der ifølge finansministeren har slået fejl.

 

Han peger på, at man udvidede mentorordningen således, at den kørte ind over kontanthjælpsområdet, men uden at man har kunnet dokumentere virkningen. Derfor bør man i stedet målrette tilbuddet til dem, hvor man ved, at der er en gavnlig effekt, understreger finansministeren.

Det er en melding, som seniorforsker Henning Bjerregaard Bach, er enig i. Han står bag den seneste rapport om mentorordningen fra SFI og peger på, at det er de færreste, som modtager mentorstøtte, der i virkeligheden er klar til at gå i job eller uddannelse.

Han fastslår over for Avisen.dk, at det blandt andet har vist sig, at de, der ikke modtager mentorordninger, klarer sig bedre end de, der gør.

Derfor mener han, at regeringen gør det rette ved at revurdere tilgangen til ordningen.

Størstedelen af dem, der bliver en del af en mentorordning, er på offentlig forsørgelse. I 2014 modtog 81 procent kontant- eller uddannelseshjælp, viser tal fra SFI.