Regeringen vil skære historisk meget i udviklings-bistanden

Regeringens finanslovforslag lægger op til at udviklingsbistanden skal være på sit laveste niveau siden 70'erne.

Gitte Seeberg, generalsekretær i Verdensnaturfonden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trods en historisk flygtningekrise og fattigdom i mange lande fastholder Venstre i finanslovudspillet en massiv besparelse på udviklingsbistanden. Så massiv, at det er den største besparelse i danmarkshistorien, skriver Information.

Venstre vil skære 2,3 milliarder kroner af bistanden, så det årlige danske bidrag til udvikling i verdens fattigste lande kommer til at ligge på 0,7 procent af bruttonationalindkomsten (BNI) - hvilket er det niveau, FN anbefaler som et minimum.

Dermed falder udviklingsbistanden til det laveste niveau i 40 år.

»Regeringens rundbarbering af ulandsbistanden er en historisk svinestreg. Ikke siden slutningen af 1970erne har rige Danmark givet mindre til verdens fattigste,« siger generalsekretær i Verdensnaturfonden, Gitte Seeberg til Information.

Samme melding lyder i Kristeligt Dagblad fra generalsekretæren i Danmission, Mogens Kjær:

»Det er den største nedskæring nogensinde. Det er helt uacceptabelt. Og uforståeligt i en tid, hvor der er mere brug for hjælpen end i mange år,« siger han.

Nedskæringerne rammer bredt, og kommer blandt andet til at betyde, at al bistand til Latinamerika udfases. Derudover udfases bistandssamarbejde med Vietnam, Nepal, Pakistan og Indonesien. I Afrika er trækkes dansk bistand ud af Mozambique og Zimbabwe.