Regeringen vil skære ekstra 1,5 milliarder på ulandsbistanden

Antallet af forventede asylansøgere i Danmark stiger, og derfor vil regeringen skære i ulandsbistanden. Dette møder kritik fra Socialdemokraterne.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) ankommer til møde i Udenrigspolitisk Nævn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En opjusteret asylprognose får regeringen til at svinge sparekniven med yderligere cirka 1,5 milliarder over ulandsbistanden.

Besparelsen er ud over de 2,9 milliarder, man har skåret væk med torsdagens finanslovaftale for 2016. Det skriver netavisen Altinget.

Den ekstra besparelse skyldes, at regeringen har opjusteret sin prognose for antallet af asylansøgere i 2015 og 2016 fra 15.000 til 25.000. Og det kommer til at koste på udviklingsbistanden, hvor regeringen forventer at skulle finde pengene til at dække udgifterne til asylansøgerne.

Det har udenrigsminister Kristian Jensen (V) oplyst på et møde i Udviklingspolitisk Råd. Og den melding vækker stor utilfredshed hos Socialdemokraterne.

»Det er håbløst. Hvis man vil stoppe flygtningestrømmen, så skal man jo ikke spare på udviklingsbistanden. Regeringen skærer og skærer og skærer. Og det skaber håbløshed i Afrika og nærområderne til Syrien, og dermed er man med til at sende folk på fulgt mod Europa,« siger partiets udviklingsordfører, Mette Gjerskov (S), til Altinget.

Regeringen havde allerede før den endelige finanslovaftale annonceret besparelser for cirka 2,9 milliarder på udviklingsbistanden. De fastholdes i den endelige finanslov for 2016, som faldt på plads torsdag. Men nu skal der skæres yderligere inden for den samlede bevilling på cirka 14,8 milliarder kroner.

Hvordan besparelser udmøntes, ligger ikke fast og skal forhandles.

»Der er ikke noget fastlagt endnu. Det er noget, vi fortsat skal forhandle om. Mere kan jeg ikke sige endnu,« siger Venstres udviklingsordfører, Michael Aastrup (V), til Altinget.

I udviklingsorganisationen Ibis er der stor utilfredshed med besparelserne på udviklingsbistanden.

»Det er grotesk, at man bruger ulandsbistanden som reservekonto for udgifterne til den flygtningekrise, vi selv har været med til at skabe på grund af vores krigsengagement i Libyen og Irak. Besparelserne underminerer yderligere den langsigtede indsats, der skal modvirke netop flygtningestrømmen,« siger generalsekretær Vagn Berthelsen til Altinget.

Når Finansministeriet har den endelige besparelse på plads, skal de blå partier, der står bag finansloven, i gang med at forhandle udmøntningen af ulandsbesparelsen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra udenrigsministeren.

BNB