Regeringen vil sætte borgeren før kommunens lokalplaner

Borgernes retssikkerhed skal styrkes, uden at det bremser vækst og udvikling i lokalområdet, mener minister.

Borgernes retssikkerhed skal styrkes, uden at det bremser vækst og udvikling i lokalområdet, mener minister. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali

Det offentlige skal ikke kunne ekspropriere, bare fordi der skal laves en golfbane, eller der skal bruges noget jord til en festival.

Retstilstanden for ekspropriation - altså når det offentlige overtager privat ejendom - efter planloven bør gøres mere gennemskuelig for den almindelige borger. Og der bør iværksættes en række tiltag for at stille borgeren bedre.

Det er konklusionen fra Ekspropriationsudvalget. Tirsdag har udvalget afleveret sine betænkninger til regeringen i skikkelse af erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

»Grundlæggende skal borgerens interesse beskyttes bedre. «

»Når vi som offentlig myndighed - det kan være en kommune eller staten - kommer tromlende, så står borgerne ofte med hænderne oppe og siger: Jeg overgiver mig.«

Borgeren skal, siger ministeren, sættes før systemet. Udvalget er kommet med nogle anbefalinger, som han vil arbejde videre med.

»Det styrker borgernes retssikkerhed i de tilfælde, hvor der er en risiko for, at borgerens ejendom vil blive eksproprieret som led i eksempelvis lokalplanlægningen,« siger Brian Mikkelsen.

/ritzau/