Regeringen vil reformere for at sikre støtte til menneskeret

DF vil have menneskeretten ud af dansk lov. Men menneskeret er individets værn mod staten, siger Samuelsen.

DF vil have menneskeretten ud af dansk lov. Men menneskeret er individets værn mod staten, siger Samuelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: JULIEN WARNAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er brug for en diskussion af, hvordan Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg fortolker konventionerne. Men der er ikke brug for, at systemet bliver lavet helt om.

Det fastslår udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i et interview med Ritzau, forud for at Danmark overtager formandskabet for Europarådet, hvorunder Menneskerettighedsdomstolen hører.

- Grunden til, at vi rejser den debat, er, at vi ønsker at beskytte vores konventioner mod faldene folkelig opbakning, siger udenrigsminister Anders Samuelsen (LA).

- Den kommer, når der bliver afsagt domme, som befolkningen ikke kan forstå. Hvor man har en fornemmelse af, at forbryderne bliver beskyttet frem for en grundlæggende retsopfattelse.

Det handler for regeringen om at finde ind til den oprindelige mening med konventionerne, og derfra tage stilling til, hvordan konventionerne skal fortolkes i en nutidig ramme.

- Der er en række eksempler, hvor det ender med, at der kommer et folkeligt pres for at smide konventionerne ud. Det er ikke godt set fra dansk side.

- Danmark har brug for, at der er en international retsorden, der bliver overholdt.

Det folkelige pres, udenrigsministeren taler om, har blandt andet materialiseret i sig i et beslutningsforslag fra Dansk Folkeparti.

Partiet foreslår, at Danmark skal skrive menneskerettighedskonventionen ud af dansk lovgivning. Det må være op til dansk lov at sikre rettigheder for danske borgere, lyder begrundelsen.

Men det er Samuelsen helt uenig i.

- Menneskerettighederne er vores værn mod en for aggressiv stat. Vores grundlæggende integritet som enkeltindivider, at vi har en ret i os selv, som står over, hvad staten måtte ønske at gøre, siger udenrigsministeren.

- Vores ret til at leve som forskellige individer, at have den seksualitet vi ønsker, at leve det liv vi ønsker inden for lovgivningens rammer. Det er den beskyttelse, der ligger i konventionerne. Og det skal vi værne om.

Spørgsmål: Hvorfor er det nødvendigt med internationale regler? Kan vi ikke bare vedtage det her i Danmark?

- Det skal gerne være sådan, at man som borger i et land kan regne med, at uanset hvem der har magten, så er ens personlige integritet beskyttet.

/ritzau/