Regeringen vil lancere strategi mod Syrien-krigere

Om kort tid lancerer regeringen en strategi, der blandt andet via en intensiveret efterretningsindsats skal sætte en stopper for, at danskere drager i krig i Syrien.

Retsordfører Trine Bramsen (S) siger, regeringen er på vej med en plan for Syrienskrigerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen vil standse den voksende strøm af radikaliserede unge mænd, der rejser til Syrien for at deltage i krigen. Det skal ske via et øget fokus på forebyggelse, overvågning og udveksling af efterretninger samt mere effektive sanktioner, oplyser Socialdemokraterne. Regeringen mener således, at truslen om at miste statsborgerskabet - sådan som flere borgerlige politikere foreslår det - ikke er vejen frem.

»Med den viden, vi har, er der intet, der peger på, at det vil sætte en stopper for de mennesker, der tager af sted. Og i dag kan man allerede fratage folk deres statsborgerskab, hvis de planlægger terror eller medvirker til terror,« siger retsordfører Trine Bramsen (S) og understreger, at regeringen er »meget fokuseret på at indføre redskaber, der virker«.

Derfor vil regeringen »inden for kort tid« styrke de tiltag, som man mener, har en effekt. Her spiller forebyggelse en vigtig rolle i bestræbelsen på at forhindre, at flere unge bliver en del af de ekstremistiske miljøer, der drager til Syrien for at deltage i krigen, vurderer retsordføreren.

Hun vil ikke ind på, hvad strategien konkret skal indeholde, men der vil dog især blive sat fokus på den hvervning, der foregår på sociale medier - eksempelvis via grupper på Facebook. Dermed går regeringen imod oppositionen, som i onsdagens udgave af Information lægger pres på for at undersøge, om det er juridisk muligt at fratage Syrien-krigere deres statsborgerskab.

»I regeringen er vi meget optagede af, at det skal være initiativer, der har en effekt, og som ikke bare lyder hårdt. Det skal være nogle initiativer, der i praksis sætter en stopper for udrejserne,« siger Trine Bramsen.

De borgerlige partier peger ellers på, at indenrigsministeren i Storbritannien siden 2002 har haft beføjelser til - uden om domstolene - at tage statsborgerskabet fra briter, der menes at være en trussel for landets sikkerhed. Men det kan ikke uden videre overføres til danske forhold, lyder det fra Trine Bramsen:

»I Danmark har vi et andet retssystem og retsgrundlag, end man har i Storbritannien, og derfor er det tvivlsomt, om man bare kan kopiere den model.«