Regeringen vil inddrage pas fra mulige Syrien-krigere

Ytringer på sociale medier skal kunne koste mulige Syrien-krigere deres pas, foreslår regeringen i et nyt lovforslag.

Passet skal kunne inddrages, hvis der er mistanke om, at en person vil rejse til Syrien for at kæmpe, foreslår regeringen. Her betragter kurdiske mænd på den tyrkiske side af grænsen de voldsomme kampe i byen Kobane. Fold sammen
Læs mere
Foto: ARIS MESSINIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Personer, der på baggrund af ytringer på sociale medier mistænkes for at ville rejse til Syrien og slås, skal kunne fratages deres pas. Det foreslår regeringen i et nyt lovforslag, skriver Information.

Af lovforslaget, der netop er blevet sendt i høring, fremgår, at det skal være muligt at fratage en persons pas og give vedkommende udrejseforbud, »når der er grund til at antage, at den pågældende har til hensigt« at rejse til et andet land for at »deltage i aktiviteter, som kan indebære eller forøge en fare for statens sikkerhed, den offentlige orden eller andre staters sikkerhed.«

Ifølge Information fremgår det også af forslaget, at blandt andet »ytringer på sociale medier« skal kunne tillægges betydning i politiets konkrete vurdering af, om en person skal fratages passet.

Af forslaget fremgår videre, at det i »almindelighed« vil være nok for at løfte bevisbyrden, at en person for eksempel har udtrykt sympati for en militant islamistisk ideologi og ønske om at rejse til Syrien eller lignende områder med væbnet konflikt.

Jurist og direktør i tænketanken Justitia Jacob Mchangama finder det betænkeligt, at man dermed kan risikere at miste sit pas, hvis man for eksempel i et ophedet øjeblik skriver en kommentar på Facebook.

Han finder det dog positivt, at regeringen lægger op til, at man vil kunne få prøvet sin sag ved domstolene, hvis man får frataget sit pas.