Regeringen vil ikke gøre konventioner til dansk lov

Regeringen har besluttet ikke at inkorporere internationale konventioner om blandt andet børns rettigheder i dansk lovgivning.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen vil ikke inkorporere en række internationale konventioner om blandt andet tortur, handicap, børns rettigheder og forbud mod racediskrimination i dansk lovgivning. Det skriver Information.

Regeringen nedsatte i 2012 et udvalg, der skulle vurdere fordele og ulemper ved at indskrive de i alt syv konventioner. Seks af udvalgsmedlemmerne anbefalede et ja, mens fire sagde nej. Nu har regeringen så besluttet sig, og det blev et nej.

I en mail fra Justitsministeriet til Information citeres Mette Frederiksen for at sige, at regeringen har valgt »ikke at inkorporere yderligere menneskerettighedskonventioner«, da regeringen ser en »risiko for en forskydning af kompetence fra Folketinget og regeringen til domstolene. Og det er for regeringen vigtigt at fastholde de folkevalgtes ansvar for overholdelsen af vores internationale forpligtelser«.

Menneskerettighedsordfører for de Radikale Lone Loklindt (R) oplyser til avisen, at hun gerne havde set en inkorporering af konventionerne, men at der ikke var enighed i regeringen om den anbefaling.

Hun tilføjer, at Danmark er lige forpligtet af konventionerne, uanset om de er inkorporeret i dansk lov eller ej.