Regeringen vil have nyt taxametersystem til uddannelser

Et nyt tilskudssystem til de videregående uddannelser skal sikre høj kvalitet i uddannelserne, siger uddannelsesministeren. Uddannelserne skal passe til samfundet, lyder det.

Foto: Simon Læssøe

Dem omstridte finansiering af de videregående uddannelser skal afløses af et helt nyt form for tilskudssystem, hvis det står til regeringen.

De videregående uddannelser løber i dag rundt via taxametersystemet, der fordeler milliarder til institutionerne på baggrund af, at de studerende består deres eksamener.

Det nye system skal være garant for høj kvalitet i uddannelserne og samtidig sikre, at uddannede kommer i job, når de er færdige med at læse, oplyser uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) i en pressemeddelelse.

»Desuden skal statens investeringer understøtte, at vi udbyder uddannelser, som samfundet har brug for. Det nuværende taxametersystem er ikke indrettet til at styre i forhold til disse kriterier. Derfor skal det ændres. Og så skal vi naturligvis sikre, at man fortsat kan tage en videregående uddannelse uanset, om man bor i Horsens eller i Hovedstaden,« siger han.

Det var allerede under den hedengangne SR-regering, at arbejdet med et nyt tilskudssystem gik i gang. Her skulle en kortlægning se på omkostningerne ved de videregående uddannelser.

Nu agter regeringen at indrette system, så det fremover bliver mere gennemsigtigt, hvordan statens tilskud til uddannelser bruges.

Regeringen igangsætter derfor et samarbejde mellem flere ministerier, der skal udarbejde forslag til et nyt tilskudssystem for de videregående uddannelser.