Regeringen vil have F-35-kampfly: Men hvad skal der så ske nu?

Lars Løkke Rasmussen og forsvarsminister Peter Christensen fremlagde i dag regeringens anbefaling til indkøb af nye kampfly. Nu går et forhandlingsforløb i gang. Politiko.dk giver overblikket over de kommende forhandlinger.

Foto: Jens Astrup. Regeringen peger på F-35 fra flyproducenten Lockheed Martin til at afløse de nedslidte F-16-fly, afslører statsminister Lars Løkke Rasmussen og forsvarsminister Peter Christensen.
Læs mere
Fold sammen

Det har taget årevis at nå hertil.

Men nu tyder alt på, at den endelige beslutning om indkøbet af Danmarks nye kampfly er meget tæt på.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen og forsvarsminister Peter Christensen fremlagde i dag på et pressemøde i Statsministeriet regeringens indstilling til de kommende milliardindkøb.

Og linjen er klar. Regeringen anbefaler, at der indkøbes 27 kampfly af Lockheed Martins F-35A Lightning II-model, den der er bedre kendt som Joint Strike Fighter. Det er både det bedste og det billigste fly, lød det fra de to ministre.

Men hvad så nu? Er det så bare det, der bliver beslutningen? Politiko.dk giver dig her overblikket over, hvad der nu skal ske.

Folketinget, ikke regeringen alene, trykker på knappen

Først og fremmest er det vigtigt at slå fast, at det ikke er regeringen alene, der træffer beslutningen. Den skal Folketingets partier - i hvert fald de, der er en del af forsvarsforligskredsen - træffe. Venstre-regeringen har indkaldt de øvrige forligspartier til de første forhandlinger i dag.

Det gælder alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten og Alternativet.

Dermed er de mest kampflykritiske partier skåret fra. Men selv blandt forsvarsforligspartierne er der rigeligt med forskellige holdninger til, hvilken beslutning der er den rette.

Det betyder også, at det ikke nødvendigvis ender med, at F-35eren bliver Danmarks nye kampfly, om end der nok skal en del til for at gå imod regeringen og den flerårige og 150 millioner kroner dyre ekspertgruppe, der har arbejdet under navnet Projekt Nyt Kampfly-kontoret.

For mens regeringen anbefaler, at der købes 27 nye fly, er billedet ret anderledes blandt de øvrige partier.

SF har tidligere sagt, at Danmark kan nøjes med 18 fly. I dag lyder meldingen, at partiet ønsker den billigste model og så få fly som overhovedet muligt.

De Radikale mener ligeledes, at det rigtige antal nye fly er et stykke under de 27, regeringen anbefaler, mens de Konservative derimod fastholder, at 27 ikke er nok. De har tidligere meldt ud, at de vil have minimum 30 og allerhelst 40 ny kampfly.

Socialdemokraterne vil ikke udtale sig om det konkrete antal, mens Dansk Folkeparti allerede nu har accepteret regeringens indstilling om 27.

Skal forsvarsbudgettet øges

Antallet er én diskussion, prisen en anden.

Regeringen vurderer, at indkøbet af kampfly vil koste 20 milliarder kroner. Med drift og uforudsete udgifter ender kampflyinkøbet over tid med at koste Danmark 56,4 mia. kr., lyder vurderingen.

Og mens regeringen vil have, at det nuværende forsvarsbudget dækker investeringen, afviser de Konservative fuldstændig, at indkøbet af kampfly kan holdes inden for forsvarsbudgettet. Den holdning deles af Dansk Folkeparti.

SF går som skrevet tidligere efter den billigste model, mens Socialdemokraterne og de Radikale går til forhandlingerne med det udgangspunkt, at de 20 milliarder skal findes inden for forsvarsbudgettet.

I øvrigt åbnede udenrigsminister Kristian Jensen (som godt nok ikke deltog på dagens pressemøde i Statsministeriet) forleden for, at man måske var nødt til at forhøje forsvarsbudgettet.

Løkke har travlt - skynder på forligspartierne

De første forhandlinger mellem parterne er som sagt i dag, og på pressemødet gav Lars Løkke Rasmussen udtryk for, at det hastede med en endelig beslutning.

Den officielle begrundelse er, at Danmark med overgangen fra F-16 til det fremtidige kampfly har tre år, hvor vi ikke kan hjælpe til i internationale luftmissioner. Og jo længere beslutningen trækker ud, jo længere vil det vindue, hvor Danmark ikke kan indgå i de internationale missioner, vare.

Men i tilgift dertil tager både Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen allerede i dag til USA for i morgen at mødes med Barack Obama i et amerikansk-nordisk topmøde, hvor sikkerhedspolitik er på dagsordenen.

Og i juli skal statsministeren til Warszawa for at deltage i Nato-topmøde. Især ved denne lejlighed vil Løkke formentlig gerne, at der er indgået en endelig aftale om indkøbet af fremtidens danske kampfly.