Regeringen vil have Danmark med i europæisk bankunion

Der er flere fordele ved at melde Danmark ind i den europæiske bankunion, lyder vurderingen fra regeringen, der torsdag har præsenteret en længe ventet analyse af dansk medlemskab.

Regeringen præsenterer torsdag en længe ventet analyse af de juridiske og økonomiske aspekter af dansk medlemskab af bankunionen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen er særdeles positivt stemt over for, at Danmark tilslutter sig den europæiske bankunion.

Det er torsdag budskabet fra økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard samt erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen.

»Vi er et lille land med en stor banksektor, og deltagelse i bank-samarbejdet kan forankre et i forvejen stærkt tilsyns- og krisehåndteringsregime i en stærk fælles europæisk ramme,« hedder det i en fælles udtalelse fra de to topministre.

Udmeldingen kommer sammen med en længe ventet analyse af de juridiske og økonomiske aspekter af dansk medlemskab af bankunionen.

»Det styrkede banksamarbejde kan yde et bidrag til finansiel og økonomisk stabilitet, som også vil være til gavn for Danmark,« uddyber de to ministre og konkluderer:

»På den baggrund mener vi i udgangspunktet, at det vil være en fordel for Danmark at deltage i det styrkede banksamarbejde. Vi vil tage endelig stilling til dansk deltagelse, når vi har set, hvordan samarbejdet fungerer i praksis, og når der er sket de nødvendige afklaringer.«

Bankunionen indebærer blandt andet et europæisk banktilsyn, og at der over en årrække opbygges en fond på cirka 55 milliarder euro, der kan bruges til at afvikle nødlidende banker.

Et endeligt ja til bankunionen kræver alene et flertal i Folketinget og ikke en folkeafstemning, fordi Danmark ifølge Justitsministeriet ikke afgiver suverænitet ved at gå med i ordningen.

Det er vurderingen fra Justitsministeriet, hvor Mette Frederiksens jurister har gransket reglerne.

»Det er Justitsministeriets statsretlige vurdering, at grundloven ikke kræver, at der bliver afholdt en folkeafstemning om dansk deltagelse i det styrkede banksamarbejde. Det skyldes navnlig, at det fortsat vil være de danske myndigheder, der handler i forhold til kreditinstitutter i Danmark. Regeringen har selvfølgelig taget vurderingen til efterretning,« oplyser justitsminister Mette Frederiksen.

Regeringens udmelding har været længe undervejs og er blevet skubbet igen og igen.

De Radikale har trippet for at melde Danmark ind i den fælleseuropæiske ordning, mens Socialdemokraterne har været mere skeptiske.

Det viste sig for eksempel under Finansrådets årsmøde i december, hvor økonomiminister Morten Østergaard (R) ifølge Børsen lovede dansk tilslutning til unionen under en lukket middag, mens erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S) i sin officielle tale forholdt sig mere afventende.