Regeringen vil gøre det sværere at få dansk statsborgerskab

Anført af integrationsminister Inger Støjberg lægger regeringen nu op til, at ansøgere om statsborgerskab skal skrive, tale og forstå dansk på 9. klasses niveau.

Arkivfoto. Udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg på Christiansborg onsdag den 26. august 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

De, der fremover, ønsker at blive danskere af nationalitet skal tale, skrive og forstå væsentligt bedre dansk end i dag.

Det kernen i et udspil fra udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg (V), der ønsker at gøre det sværere at opnå dansk statsborgerskab.

Ifølge DR Nyheder vil regeringen således skærpe sprogkravet, så personer med forhåbninger om et dansk pas skal kunne tale, skrive og forstå dansk tilsvarende 9. klasses niveau. Lige nu er kravet svarende til 7. klasses dansk.

»Det at få et dansk statsborgerskab er altså noget helt specielt, og så må vi også stille nogle krav i den forbindelse. For mig er der noget principielt i, at man kan begå sig på dansk på et relativt højt niveau, hvis man vil være dansk statsborger,« siger Inger Støjberg til DR Nyheder.

Mere specifikt betyder udspillet, at ansøgere skal have bestået dansk på niveau 3 mod niveau 2 i dag.

Regeringens udspil kommer onsdag, hvor det dagen gennem er blevet diskuteret, at integrationsministeren vil have genbehandlet hele 2.750 sager om statsborgerskab. Den udmelding har mødt kraftig modstand fra flere sider, blandt andet fra Liberal Alliance, der formentlig er regeringens halmstrå i bestræbelserne på at finde flertal for genbehandlingen.

Ministeren, der i øvrigt får opbakning fra Dansk Folkeparti, begrunder sit ønske om at få set de mange sager igennem med, at alt for mange efter hendes mening får statsborgerskab på dispensation, selv om de eksempelvis ikke taler dansk.

Med det nye indgreb lægger Støjberg op til endnu en stramning på udlændingeområdet, der har været et kardinalpunkt for regeringen siden tiltrædelsen i juni.

Udover stramningen af sprogkravet ønsker ministeren at stramme det såkaldte selvforsørgelseskrav. Ifølge DR Nyheder skal udlændinge, der ønsker dansk pas, have været selvforsørgende i fire et halvt år ud af de seneste fem år, hvis det står til regeringen. Det er en stramning i forhold til de nuværende regler, hvor kommende danske statsborgere skal have forsørget sig selv i to et halvt år ud af de seneste fem år.