Regeringen vil give studerende ret til pause før kandidaten

For at knytte danske studerende til arbejdsmarkedet vil regeringen åbne op for, at studerende tager en »arbejdspause« fra studierne mellem bachelor- og kandidatuddannelsen.

Læs mere
Fold sammen

De studerende skal gerne hurtigt gennem uddannelsessystemet og ud på arbejdsmarkedet - men hvis de efter en treårig bacheloruddannelse vil prøve kræfter med den virkelige verden, før de vender tilbage til kandidaten, skal de have mulighed for det. Sådan lyder forslaget fra regeringen, skriver Politiken torsdag.

»De studerende skal kunne forlade studiet, arbejde i nogle år og så vende tilbage og tage kandidatuddannelsen senere, hvis det er det, de vil,« siger uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) til Politiken.

I dag har studerende kun et såkaldt retskrav på at komme ind på et kandidatstudie, hvis de fortsætter umiddelbart efter bachelorstudiet - men det retskrav skal udvides til to år, foreslår regeringen.

Og det falder i god jord hos de studerende, der er enig med ministeren i, at uddannelse ikke skal ses som noget, man tager i én samlet klump, før man er klar til at komme i arbejde.

»Alle tiltag, der giver mere fleksibilitet i vores uddannelser, er en god ting. Det er der ellers ikke meget af i disse fremdriftstider, så jeg er glad for ministerens melding. Det vil give os mere smidighed til at finde ud af, hvordan vi bliver de dygtigste dimittender på sigt,« siger Yasmin Davali, formand for Danske Studerendes Fællesråd, til Politiken.

Hun havde dog gerne set, at retskravet blev udvidet til fem år, idet to år i hendes øjne er lige lovlig kort tid til at bide sig fast på arbejdsmarkedet.