Regeringen vil garantere praktikpladser til unge

Regeringen er klar til at indlede trepartsforhandlinger med en garanti om praktikpladser til unge på de erhvervsfaglige uddannelser. Økonomisk pisk eller gulerod for virksomhederne bliver en del af forhandlingerne.

I disse dage støber sjakket fra Øens Murerfirma jernarmerede søjler til den nye metrotunnel. En af de ni travle byggefolk er Shaun Lomas. »Praktikken var min chance. I firmaet fik jeg et netværk og kolleger. For mig har det virkelig betydet meget,« siger Shaun Lomas. Foto: Sara Gangsted Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når der støbes i metrotunellen 15 meter under Sønder Boulevard i København, er alle lidt mere travle, lidt mere koncentrerede og lidt mere stressede end ellers. For beton er beton, og hvis ikke det kommer i formene i en fart, så er det ubrugeligt.

I disse dage støber sjakket fra Øens Murerfirma jernarmerede søjler, som går fra gulv til loft i en lige linje i det gigantiske underjordiske rum. Imellem søjlerne har de muret vægge op, som de skal pudse, når de er færdige med betonen.

En af de ni travle byggefolk er Shaun Lomas. Hans vej ind som en fast del af sjakket hos Øens Murerfirma er gået via virksomhedspraktik, som var direkte årsag til den efterfølgende ansættelse.

»Praktikken var min chance. I firmaet fik jeg et netværk og kolleger. For mig har det virkelig betydet meget,« siger Shaun Lomas.

Opgør med voksende mangel

Tusindvis af unge danskere som Shaun Lomas, der går med planer om at blive eksempelvis murer, mekaniker eller tømrer, skal fremover have en garanti for en praktikplads i forbindelse med deres uddannelse.

Med en sådan garanti vil regeringen endegyldigt gøre op med den udtalte mangel på praktikpladser til unge på de erhvervsfaglige uddannelser og samtidig håndtere en voksende mangel arbejdskraft i visse brancher.

Det sker i forbindelse med den næste runde af trepartsforhandlingerne, der indledes i morgen med Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) for bordenden sammen med Undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V).

»Vi har en ambition om en praktikpladsgaranti. Hvis vi gerne vil have flere unge ud på de erhvervsfaglige uddannelser, så er vi nødt til at få skabt flere praktikpladser i virksomhederne,« siger undervisningsminister Ellen Trane Nørby.

Kort før påske landede regeringen sammen med arbejdsmarkedets parter og kommunerne en trepartsaftale om at skaffe flere flygtninge i arbejde. Denne omgang af forhandlingerne skal først og fremmest koncentrere sig om uddannelse og opkvalificering af den danske arbejdsstyrke. Manglen på praktikpladser har igennem flere år har været et omstridt politisk problem, der har forsinket de unge eller fået dem til at droppe uddannelsen. Omkring 8.000 personer er i dag i skolepraktik i stedet for at opleve virkelighedens byggepladser, kontorer eller værksteder.

Men det er kun den ene side af problemet. For samtidig har flere brancher udsigt til regulær mangel på arbejdskraft inden for de kommende år.

»Det handler om at sende et signal til de unge, der gerne vil den erhvervsfaglige vej, om, at hvis man vælger en branche, hvor der er behov for arbejdskraft, så kan vi give dem en forsikring om, at så kommer man i praktik i en virksomhed og ikke på et skolepraktikcenter,« siger Ellen Trane Nørby.

Tænk langsigtet og tag ansvar

Hos Øens Murerfirma støtter indehaver Jan Elving regeringens plan om praktikgaranti.

»Hvis vi ønsker dansk arbejdskraft, lokale håndværkere og tilstrækkeligt med arbejdskraft til industrien, så må alle tænke langsigtet og tage et ansvar. For os er praktikanter og lærlinge en investering, og vi ansætter dem ofte, når de er færdige. Vi vil gerne være med til at løfte en garanti, for det er fornuftigt at uddanne folk til brancher, hvor der er brug for dem,« siger han.

Det er regeringens mål, at 25 pct. af de unge skal tage en erhvervsfaglig uddannelse i 2020, mens andelen i 2025 skal være 30 pct. I dag ligger optaget på erhvervsuddannelserne på godt 18 pct.

Derfor kan det blive nødvendigt at skubbe på virksomhedernes engagement ved hjælp af økonomiske præmier eller sanktioner.

»Økonomiske incitamenter er noget, man er nødt til at diskutere. Der er en række brancher og virksomheder, der tager lærlinge år for år og halvår for halvår, og som kan spørge sig selv, hvorfor min nabovirksomhed ikke også tager nogle,« siger Ellen Trane Nørby.

Forud for forhandlingerne ønsker undervisningsministeren dog ikke at forholde sig konkret til eksempelvis et forslag fra landets største fagforening, 3F, om at tildele arbejdsgivere en godtgørelse på 120-130 pct. for at tage flere lærlinge. Pengene skal ifølge forslaget komme fra den milliardfond, som alle arbejdsgivere betaler til.

Samtidig med etableringen af flere praktikpladser vil Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen foretage et røntgenfotografi af det danske arbejdsmarked, så man bedre kan modvirke den begyndende mangel på arbejdskraft.

Røntgenfotografi af arbejdsmarkedet

Informationer fra landets jobcentre, arbejdsmarkedsråd og virksomheder skal være mere aktuelle og mere dækkende, end det er tilfældet i dag, påpeger Jørn Neergaard Larsen.

»Vi ønsker vækst i hele Danmark. Så det er afgørende, at der ikke udvikler sig en situation, hvor man eksempelvis mangler arbejdskraft i Vendsyssel og derfor må neddrosle industriarbejdspladser. Virksomheder og jobcentre skal have et bedre grundlag for at være i kontakt med hinanden om de aktuelle behov,« siger han.

Også området for voksen- og efteruddannelse skal have et gennemgribende eftersyn, så det bliver smidigere og mere effektivt.

Investér for at kunne høste

LO-formand Lizette Risgaard har fra forhandlingernes begyndelse understreget, at man skal hjælpe de mange flygtninge ind på arbejdsmarkedet, men at det ikke må ske på bekostning af ledige. Derfor ser hun udstedelsen af en praktikpladsgaranti »som en bunden opgave, også for arbejdsgiverne«.

»Vi skal have fundet en metode, der sikrer, at flere finder det attraktivt at gå i uddannelse, og her spiller praktikpladser en central rolle. Det har længe været til at se, at man mangler bestemte typer af uddannet arbejdskraft, og så er man bare nødt til at sige til arbejdsgiverne, at de må investere for at kunne høste,« siger hun.

Hos Dansk Arbejdsgiverforening (DA) erklærer adm. direktør Jacob Holbraad sig parat til at hjælpe med at løfte opgaven, selv om dagsordenen for trepartsforhandlingerne, påpeger han, også indeholder en række andre opgaver.

»Men virksomhederne er naturligvis klar til at hjælpe til med at skaffe flere praktikpladser, der hvor virksomhederne har behov. Danmark står med en stor udfordring, hvor vi taber vækst og arbejdspladser, hvis ikke det lykkes at få de faglærte, virksomhederne har brug for,« siger Jacob Holbraad.

Han afventer derudover regeringens udspil, men advarer dog om, at ordet garanti risikerer at skabe en forventning hos de unge om, at man ikke selv skal gøre en indsats for at få en praktikplads.