Regeringen vil foreslå flad skat på boliger

Regeringen arbejder på et forslag om en flad beskatningsmodel for ejerboliger, hvilket kan udløse en skattelettelse for ejerne af de dyreste boliger. Både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti er dog imod forslaget.

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skal nogle af de rigeste boligejere slippe billigere i skat?

Ifølge Berlingskes oplysninger er regeringen ved at lægge sidste hånd på et længe ventet forslag til et nyt boligskattesystem, og regeringen lægger op til en flad beskatningsmodel, således at alle boliger beskattes ud fra den samme procentsats uanset boligens pris, erfarer Berlingske.

I dag betaler landets boligejere som udgangspunkt ejendomsværdiskat på en procent af boligens værdi op til omkring tre millioner kroner, og tre procent af resten af ejendommens værdi. I praksis har denne regel fungeret som en slags topskat på ejerboliger.

I efteråret forslog Venstre en boligskattemodel, hvor kun boliger til en værdi af over seks millioner kroner skulle betale mere i skat, hvilket blandt andet de Konservative var stejle modstandere af.

Men med det forslag, som den nuværende trekløverregering arbejder på, skal de dyreste boliger ikke beskattes hårdere end andre boliger.

Det kan dog vise sig svært for regeringen at få flertal for forslaget, da både Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne er modstandere.

»Vores udgangspunkt er, at man holder fast i en progressionsgrænse, som der er i dag, og som Venstre tidligere foreslog. Det er også vigtigt, at vi finder en bred aftale, hvor Socialdemokraterne gerne skal være med. Det vil give ro om boligejernes økonomi i årene fremover,« siger Dansk Folkepartis skatteordfører Dennis Flydtkjær, som på den baggrund vurderer, at regeringens forslag næppe bliver til noget i sin nuværende form.

Forslaget om en ny boligskattemodel er ventet med spænding i dansk politik. Boligskatten har i årtier været omdrejningspunkt for nogle af de hårdeste politiske kampe, fordi halvdelen af danskerne ejer deres egen bolig, og der er hurtigt mange penge på spil for den enkelte, hvis politikerne skruer en enkelt decimal på boligskatten.

Af samme grund har boligskatten ofte spillet en stor rolle i danske valgkampe, hvor Socialdemokraterne traditionelt har beskyldt Venstre for at ville berige nogle af landets rigeste boligejere. Omvendt har Venstre ofte beskyldt Socialdemokraterne for at ville finansiere deres politiske forslag ved at hæve skatteskruen for almindelige boligejere.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til denne historie fra Socialdemokraterne, men da TV2 torsdag aften breakede nyheden om regeringens arbejde med en ny boligskattemodel var flere socialdemokrater hurtigt ude på de sociale medier. På twitter vendte partiets skatteordfører Jesper Petersen (S) tommelfingeren ned ad til forslaget.

»Mere skæv politik fra VLAK: Vil lade almindelige boligejere betale for skattelettelser til ejerne af landets dyreste ejendomme«, skrev han.