Regeringen vil bruge 15 millioner på stormhjælp til jomfruøer

Folketingets Finansudvalg skal hastebehandle forslag om at sende 15 millioner til stormhærgede jomfruøer.

Mange øer er hårdt ramt efter orkanerne Irma og Maria. Fold sammen
Læs mere
Foto: VALENTINE AUTRUFFE

Regeringen vil øremærke 15 millioner kroner til at sende dansk hjælp til De Amerikanske Jomfruøer, det tidligere Dansk Vestindien, som er hårdt ramt efter stormene Irma og Maria.

Det fremgår af et såkaldt aktstykke, der skal hastebehandles i Folketingets Finansudvalg torsdag. Pengene skal tages fra en afsat pulje på finansloven.

På forhånd er der opbakning fra Socialdemokratiet.

»Forsvarsministeren har anmodet Finansudvalget om, at vi skal hastebehandle et aktstykke, der skal understøtte, at Beredskabsstyrelsen kan sende et bidrag til USA i forbindelse med de stormskader, der er sket.«

»Socialdemokratiet vil se positivt på anmodningen om at kunne bidrage fra dansk side med oprydningsindsats efter stormskaderne,« siger Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht.

Ifølge aktstykket har Beredskabsstyrelsen været i kontakt med den amerikanske søsterorganisation FEMA, som har takket ja til et eventuelt dansk bidrag.

Beredskabsstyrelsen har to personer udsendt til De Amerikanske Jomfruøer, som skal identificere, hvor et dansk bidrag vil kunne gavne mest.

Det kan være i form af genopbygning af infrastruktur og ved at sende eksempelvis telte, vandrensningsudstyr og generatorer.

Normalt er det Udenrigsministeriet, der finansierer katastrofehjælp.

Men da De Amerikanske Jomfruøer er en del af USA, som ikke er berettiget til officiel udviklingshjælp, skal pengene ifølge aktstykket derfor hentes fra en bevilling under Forsvarsministeriet.

/ritzau/