Regeringen vil bekæmpe bander og berolige boligejere

VLAK-regeringen præsenterede i går sine mål for 2017, og banderne får jernnæven, mens boligejerne skal have en hjælpende hånd. Statsministeren fastslog samtidig, at den parlamentariske situation giver vanskelige arbejdsbetingelser.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvedebrødsdagene blev næppe, som regeringen havde drømt om. Siden trekløverregeringen fandt sammen i efteråret, har den første tid især været præget af den maveplasker, som placeringen af en ny politiskole i Vestdanmark udviklede sig til.

På de indre linjer har de tre borgerlige partier, som siden folketingsvalget i 2015 ofte har stået særdeles stejlt over for hinanden, stilfærdigt arbejdet på at finde fælles politisk fodslag.

Af samme grund tilbragte regeringens 22 ministre fra fredag til lørdag et døgn sammen på Tøystrup Gods mellem de bløde bakker på det sydlige Fyn, hvor fællessangen sent fredag aften ifølge flere deltagere »borger« for sammenholdet.

Som afslutning på seminaret præsenterede de tre partiformænd, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K), på et pressemøde regeringens politiske sigtelinjer for 2017.

De umiddelbare slagnumre er en krigs­erklæring mod bandekriminelle med pakken »Bander bag tremmer«, der blev præsenteret i sin helhed, og en løsere defineret hjælpende hånd til boligejerne.

Og selv om Lars Løkke betoner, at verden omkring Danmark er i opbrud med blandt andet valget af Donald Trump som USAs præsident, Brexit og Ruslands Putin, tegner han overordnet set et positivt billede det danske samfund: Arbejdsløsheden er – bortset fra to år med overophedning i nullerne – på sit laveste i 40 år. Produktionen vokser. Det samme gør boligpriserne og forbrugertilliden.

Bander skal have kamp til stregen

»Vi har også herhjemme åbenlyse udfordringer, som vi er nødt til at tage hånd om. Én af dem var jeg selv vidne til i sidste uge, da jeg besøgte Vollsmose i Odense,« fortalte stats­ministeren.

»Jeg blev budt velkommen af en bande­leder, som syntes, at han var i en position til at være den, der bød velkommen til Vollsmose. En mand, som på sin egen sølle måde skaber en masse problemer for andre. Og en mand, som vi gerne vil være foruden både i Vollsmose og i resten af landet,« fortsatte han.

Det bringer os til regeringens bandepakke med i alt 28 initiativer mod rocker- og bandekriminalitet, der med justitsminister Søren Pape ord er »en dejlig pakke for det lovlydige Danmark«. Heri lægger regeringen blandt andet op til, at straffen for skyderier forhøjes med op til 50 procent. At indsatte, som er dømt efter bandebestemmelsen, skal fratages mulighed for prøveløsladelse. Og at dømte rockere og bandemedlemmer skal idømmes forbud mod overhovedet at vise sig i de områder, som de har belastet, i op til flere år.

Behovet for at gå hårdt til værks understreger regeringen med, at der sidste år blev registreret 54 skudepisoder med forbindelse til rocker- og bandekonflikter. Det er godt en tredobling i forhold til året før.

»To helt uskyldige mennesker blev såret. Og det vil vi ikke finde os i,« understregede Lars Løkke Rasmussen.

Boligejere skal hjælpes ud af knibe

Regeringsseminaret blev også brugt på at diskutere især boligskat. Før jul blev der indgået en bred aftale om et nyt vurderingssystem, der skal rette op på mange boligejeres vedvarende hovedpine: At ejendomsvurderingerne ikke er retvisende. Og at mange af samme grund har betalt for meget i skat.

På tirsdag indledes de politiske forhandlinger om boligskatten, og regeringens udspil er en flad skat på boligerne. I det nuværende systemet beskattes boliger med en værdi på over tre millioner kroner hårdere.

»Vi ønsker en forenkling af boligskatte­systemet med én skattesats,« sagde stats­ministeren.

Men forhandlingerne kan blive vanskelige, idet Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti vil fastholde en progressiv boligskat.

Regeringen vil også fastlåse grundskylden frem til 2021, hvor det nye skattesystem træder i kraft. Og den vil give en skatterabat til både nuværende boligejere og til borgere, som køber bolig inden 2021.

»Hvis ikke man giver den rabat til boligejerne, vil en række boligejere opleve en stigning i boligskatten som følge af de nye højere vurderinger. Det er ikke ret og rimeligt,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

Statsministeren forklarede også, at regeringen til foråret fremlægger en opdateret 2025-plan for, hvor mange penge den har at gøre godt med.

I samme forbindelse lægger den op til en justering af tilbagetræknings­aftalen, der skal tage højde for, at danskerne gennemsnitligt lever to et halvt år længere, end da den nuværende aftale blev indgået. Det er velkendt, at Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti er imod at skubbe pensionsalderen.

»Vi har også kigget frem mod efteråret, hvor vi blandt andet vil fremlægge en jobreform fase to, som letter skatten på arbejde både i toppen og i bunden, og et vækstudspil, som skal skabe bedre vilkår for vores virksom­heder. Og vi skal også forhandle en ny forsvarsaftale på plads,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

Men som det også blev understreget med regeringens mislykkede forsøg på at placere den nye politiskole i Herning, mangler VLAK-regeringen de nødvendige 90 mandater til at bestemme alene.

»Vi er os udmærket bevidst, at vi er en mindre­talsregering,« sagde statsministeren og tilføjede:

»Men det rokker jo ikke ved, at vi har retten til at spille ud.«