Regeringen vil begrænse velfærdsydelser i EU

Den danske regering vil overbevise EU om, at alle unionens borgere ikke uden videre skal have adgang til danske velfærdsydelser, lyder det fra beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen fotograferet onsdag den 5. august 2015 i og omkring Beskæftigelsesministeriet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Den danske regering vil overbevise EU om, at alle borgere i EU-landene ikke uden videre skal have adgang til danske velfærdsydelser.

Det siger beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) i et interview med Politiken, som mandag holdt et møde med EUs socialkommissær, Marianne Thyssen, i Bruxelles.

»Det indre marked og den frie bevægelighed er utrolig vigtigt for Danmark. Men der må også være respekt for de forskelligartede velfærdssystemer i Europa,« siger Jørn Neergaard Larsen til Politiken.

EUs socialkommissær har fået til opgave at se på en ny europæisk politik for vandrende arbejdstageres adgang til sociale ydelser på tværs af grænserne, men den danske regering har planer om at alliere sig med Storbritannien og andre medlemslande, som også gerne vil forhindre, at velfærdsydelser bliver misbrugt, skriver Politiken.

For beskæftigelsesministeren er det blandt andet vigtigt, at EU-borgere i Danmark ikke kan tage børnechecken med til udlandet, og at den nedjusteres, så den passer til indkomstniveauet i fattige EU-lande.

Regeringen forsøger derudover at få kommissionen til at acceptere, at en del af retten til dagpenge skal optjenes ved, at man arbejder i Danmark, fordi kommissionen hidtil fastholdt, at alle EU-borgere kan optjene retten til sociale ydelser i det land, de kommer fra, og så tage den med til et andet medlemsland.