Regeringen vil afskære de rigeste fra stor skattelettelse

Regeringen vil med sin 2025-plan ikke lægge op til en rå nedsættelse af topskatten på fem procentpoint, som LA ellers har gjort til et ultimativt krav. Det erfarer Berlingske. Samlet er målet med planen at gøre Danmark 65 mia. kr. rigere og få 250.000 flere i job.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I stedet vil regeringen lægge op til en model, som giver en skattelettelse for store dele af de personer, der betaler topskat, men som samtidig betyder, at de allerrigeste i Danmark ikke får en fuld topskattelettelse af hele deres indkomst.

Topskatten er en tillægsskat på 15 procent, som betales af alle mennesker med en årlig indkomst på mere end 467.300 kroner, og Liberal Alliances krav er, at denne skat nedsættes til ti procent.

Men som et kompromisforslag lægger regeringen i stedet op til at indføre en ny og lavere mellemskat.

Konkret vil det betyde, at de topskatteydere, der tjener under en million kroner om året, fremover kun vil skulle betale ti procent i skat. De vil altså få en skattelettelse på fem procentpoint på den sidste tjente krone.

For al indkomst over en million vil topskatten dog stadigvæk være på 15 procent.

Det bebudede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i går i en tale på Facebook, hvor han live fra Marienborg præsenterede hovedtrækkene i regeringens 2025-plan. Her betonede han, hvem skattelettelsen er tiltænkt:

»Ikke til direktøren med en årsløn på mange millioner, men til den brede gruppe af topskatteydere. Nøglemedarbejdere, specialister, der tjener op til én millioner kroner om året. Det vil være med at sikre højt kvalificeret arbejdskraft i Danmark. Det vil gøre Danmark rigere,« sagde han.

Ifølge centrale kilder har regeringens skatteforslag to formål.

Det ene er at forsøge at få LA til ikke at komme med for voldsomme krav. Hvis regeringen allerede med sit eget udspil havde lagt op til en lettelse af hele topskatten på fem procentpoint, ville LA have krævet endnu mere og dermed gjort de i forvejen svære forhandlinger endnu sværere, lyder analysen.

Det andet formål er at sikre, at Venstre – i tilfælde af et valg – ikke skal stå med en plan i hånden, der vil betyde, at de rigeste danskere får en meget stor skattelettelse.
Det er dog ikke kun de vellønnede, der ifølge regeringen skal have en stor skattelettelse. I sin tale lagde Lars Løkke Rasmussen også op til at indføre et nyt jobfradrag målrettet mennesker med små arbejdsindkomster, så de fremover skal slippe syv procent billigere i skat.

»Det vil give frihed, og det vil give mere luft i hverdagen til helt almindelige, hårdtarbejdende danskere og deres familier,« sagde statsministeren.

»Jeg tror, det er første gang i danmarkshistorien, at en skattereform har så klar målretning mod lavtlønnede.«

Forud for Løkkes tale gjorde Liberal Alliances skatteordfører, Joachim B. Olsen, det klart, at partiet stadig har som krav, at topskattelettelsen skal gælde for alle.

»Alle partier har en smertegrænse, og alle har ultimative krav. Der er bare nogen, der ikke siger det højt, men det gør vi. Alle skal kunne se sig selv i en endelig aftale, og vi skal have det, der tilkommer os,« lød det.

Topskatten forventes at blive det politisk mest dramatiske i efterårets forhandlinger, men det er absolut ikke det eneste spørgsmål, der skal findes en løsning på.

Regeringen vil i morgen fremlægge den samlede 2025-plan, der lægger op til flere reformer, der samlet set vil gøre Danmark 65 milliarder kroner rigere og øge det såkaldte arbejdsudbud med 250.000 personer.

Planen vil også lægge op til at øge de offentlige udgifter til blandt andet velfærd med 22 milliarder kroner frem mod 2025.

Af konkrete elementer ventes på vandrørene en reform af SU-systemet samt en tidligere forhøjelse af danskernes pensionsalder, der lige nu står til at stige til 68 år i år 2030. Disse elementer hverken be- eller afkræftede Løkke i sin tale. Ifølge Berlingskes oplysninger vil regeringens plan også indeholde en pakke til landets boligejere samt initiativer, der skal sikre, at det bedre kan betale sig for folk at spare op til deres egen pension. Der vil også være lettelser for dansk erhvervsliv.

Samtidig vil der blive lagt op til yderligere udlændingestramninger. Allerede nu nedjusterer regeringen på grund af den lavere tilstrømning de seneste måneder dog det forventede antal asylansøgere fra 25.000 til højest 10.000 personer i år.

Om 2025-planens overordnede formål sagde statsministeren i sin tale:

»Populært sagt strammer vi alle barduerne på én gang, så teltet står skarpere og kan modstå regn og storm. Når vi handler i tide, kan vi med skånsomme forandringer få store forbedringer. Vi skal vise rettidig omhu i dag, så vi undgår hårde reformer i morgen.«

Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, savnede konkrete bud på finansieringen fra statsministeren.

»Det var kun alle gaverne, han nævnte, men hvordan vil han for eksempel få 250.000 flere i job? Og så er vi noget skeptiske omkring skattelettelserne i mellemsegmentet, selvom det er positivt med muligheden for et jobfradrag,« siger han.