Regeringen vil afsætte en milliard til terrorbekæmpelse

Efterretningstjenesterne får bedre muligheder for at overvåge internettet, bekæmpe ekstremister i udlandet og ansatte flere agenter, erfarer Berlingske.

En politibil dækket med blomster efter weekendens terrorattentater. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANNIBAL HANSCHKE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen vi nu afsætte én milliard ekstra kroner til 12 konkrete initiativer til en øget anti-terrorindsats i Danmark.

Med planen, der har fået navnet »Et stærkt værn mod terror«, får både Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) bedre muligheder til at bekæmpe terrorisme i ind- og udland.

Ifølge Berlingskes oplysninger lægger regeringen blandt andet op til give FE nye beføjelser til at overvåge ekstremister i udlandet. Her er fokus først og fremmest på de personer, som drager i krig i Syrien, som i myndighedernes øjne risikerer at blive radikaliseret.

Der afsættes i alt 415 ekstra millioner kroner til Forsvarets Efterretningstjenestes arbejde over de næste tre år. Udover en ny hjemmel til at overvåge ekstremister i udlandet, får FE flere ressourcer til at overvåge internettet, og da flere ekstremister ifølge myndighederne benytter sig af krypterede mails, får efterretningstjenesterne flere penge til at bearbejde det indsamlede materiale.

Derudover får efterretningstjenesterne flere penge til at ansætte såkaldte »kildeførere« - også kendt som agenter, der opererer i ekstremistiske miljøer.

Regeringen afsætter desuden ekstra 55 millioner kroner til flere livvagter i PET. 150 millioner kroner går til IT og analyser hos PET og politiet.

Planen skal finansieres ved, at regeringen i år afsætter i omegnen af 150 millioner kroner. Disse penge tages fra reserver på finansloven samt reserver i forsvarets budget. De resterende penge skal findes i forligskredsene bag FE og PET.

De 12 punkter bliver officielt præsenteret på et pressemøde med statsminister Helle Thorning-Schmidt, økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R), justitsminister Mette Frederiksen (S) og forsvarsminister Nicolai Wammen (S) klokken 12:30 i Statsministeriet.

Både SF og Enhedslisten har meldt sig klar til at diskutere flere ressourcer til politiet og Politiets Efterretningstjeneste efter weekendens terrorangreb.

De borgerlige partiledere opstillede onsdag i en kronik i Jyllands-Posten fem punkter til en terrorpakke, der ifølge dem vil sikre, at politiet og efterretningstjenesterne i fremtiden bliver bedre rustet til at bekæmpe terror.

Opdateres.