Regeringen vil ændre i fremdriftsreformen

Der skal laves seks ændringer i fremdriftsreformen, så universiteterne får mere frihed og fleksible rammer. Det mener uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen vil ændre fremdriftsreformen, så universiteterne nu får mere frihed og fleksible rammer.

Det oplyser Uddannelses- og forskningsministeriet i en pressemeddelelse.

Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) har i efteråret været i dialog med blandt andre uddannelsesinstitutionerne om nogle af de uhensigtsmæssige konsekvenser, som fremdriftsreformen har medført. Det har givet regeringen anledning til at justere på reformen.

»Fremdriftsreformen fungerer ikke godt nok. Reformen har været en bureaukratisk spændetrøje for både universiteterne og de studerende. Det vil regeringen lave om. Men intentionen om, at studerende skal være aktive under deres studier, skal vi holde fast i. For deres egen skyld og for samfundets,« siger Esben Lunde Larsen i pressemeddelelsen.

Mens fremdriftsreformen i dag omfatter alle universitetsstuderende, varierer overskridelsen af den normerede studietid meget mellem universiteterne og mellem de enkelte uddannelser. Regeringen mener derfor, at fremdriftsreformen rammer for bredt.

Regeringens udspil vil efter eget udsagn give universiteterne ansvaret for at dosere værktøjerne i forhold til den opgave, de skal løse. Dermed får universiteterne mulighed for at målrette indsatsen på de uddannelser, hvor de studerende er mest forsinkede.

»Frihed og ansvar følges ad. Universiteterne skal have mere fleksible rammer til at indrette sig efter udfordringer og behov, og de skal have større fleksibilitet til at nå målene om studietidsreduktioner,« siger Esben Lunde Larsen.