Regeringen: Vi kunne have gjort mere for at stoppe Omar El-Hussein

Myndighederne kunne have gjort mere for at forhindre, at Omar El-Hussein blev terrorist, siger justitsministeren og socialministeren i en ny dokumentar om attentatet i København 14.-15. februar.

Myndighederne kunne have gjort mere for at forhindre, at Omar El-Hussein blev terrorist, siger justitsministeren og socialministeren i en ny dokumentar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Politiet handout
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens politiet og de øvrige myndigheder arbejder på højtryk for at efterforske og kortlægge de hektiske timer under terrorangrebet mod København 14. og 15. februar, indrømmer to fremtrædende ministre nu, at myndighederne kunne have gjort mere for at forhindre, at gerningsmanden, Omar El-Hussein, endte med at blive terrorist.

Det fremgår af en dokumentar om terrorangrebet, »13 timer der rystede Danmark«, som DR2 sender tirsdag aften. Under attentatet dræbte gerningsmanden to personer og sårede seks betjente, inden han selv blev skudt og dræbt af politiet.

Kort efter angrebet kom det frem, at Omar El-Hussein blot få uger før attentatet blev løsladt fra fængslet, hvor han afsonede en dom for et groft knivoverfald i november 2013.

Og det giver stof til eftertanke, siger justitsminister Mette Frederiksen (S) i dokumentaren.

»Det er klart, at det giver stof til eftertanke, når vi har afsonere, der sidder varetægtsfængslet gennem en ret lang periode og bliver løsladt til ingenting,« siger hun ifølge dr.dk.

»Det er jo et af de steder, hvor det er helt oplagt at se på, om vi kan gøre det på en klogere måde fremadrettet - kriminalforsorg, sociale myndigheder, kommuner, hvordan får vi bundet dem sammen? Det burde kunne løses,« betoner justitsministeren.

Også socialminister Manu Sareen (R) ser plads til forbedring. I dokumentaren bliver han direkte spurgt til, om samfundet har gjort det godt nok.

»Hvis vi havde gjort det godt nok, så havde vi ikke stået i den position med en ung mand, der har gået igennem det ene og det andet og ender med at slå to uskyldige mennesker ihjel, så nej, det har vi ikke,« lyder Manu Sareens svar.

LÆS MERE