Regeringen vender på en tallerken: Vil ikke alligevel kunne lukke grænsen for danskere

Regeringen har i sidste time smidt et ændringsforslag til omstridt hastelov på bordet. Og trukket det igen.

 
Coronavirussen spreder sig i Danmark. Få overblikket her. Video: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix, Reuters. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Artiklen er opdateret 18:09, efter at regeringen har trukket ændringsforslag.

Regeringen har inden for få minutter smidt et markant ændringsforslag på bordet for at trække det igen kort tid efter.

Sundhedsministeren har – kort før klokken 18 – trukket et kontroversielt forslag, der skulle gøre det muligt med øjeblikkelig virkning at indføre regler om, at danske statsborgere og andre landes statsborgere, der arbejder i Danmark, kunne afvises ved grænsen. Det skete, få minutter før lovpakken skulle behandles i Folketingets sundhedsudvalg.

Det er uklart, hvorvidt forslaget fremsættes i en anden form eller skal gennem en grundigere politisk behandling.

Forslaget fremgår af et dokument sendt til Folketingets sundhedsordførere – et dokument, som Berlingske er i besiddelse af.

Af forslaget fremgår det, at regeringen ønskede muligheden for at lukke grænserne totalt, således at heller ikke danske statsborgere, der opholder sig i udlandet, skulle kunne rejse ind i Danmark for at arbejde.

Det er tale om et ændringsforslag til L 158 – forslag til lov om ændring af lov om foranstaltninger mod smitsomme og andre overførbare sygdomme.

Det fremgår af dokumentet, at sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i 11. time ønskede en ændring af den i forvejen vidtgående lovgivning, således at han – efter forhandling med integrationsministeren og beskæftigelsesministeren – ville kunne indføre »forbud eller restriktioner« mod at »arbejdstagere« rejser ind i landet.

Det ville betyde, at personer, der udfører arbejde i Danmark, kan nægtes indrejse. Det ville stramme de regler, der blev vedtaget for få uger siden i forbindelse med lukningen af grænserne, hvoraf det fremgik, at personer, der skal udføre arbejde i Danmark, kan rejse ind og ud, idet det anses for at være et »anerkendelsesværdigt formål«.

Mest opsigtsvækkende er det, at reglen også omfattede danske statsborgere.

Af forslaget til lovændringen fremgår det således, at »det forudsættes, at ministeren, hvis bemyndigelsen udnyttes, fastsætter regler, der omfatter alle personer – uanset statsborgerskab. Der vil således efter bestemmelsen også skulle fastsættes regler, der omfatter danske statsborgere«.

Grænsen til Sverige

Forslaget ville åbne op for, at regeringen kunne lukke grænserne om nødvendigt for de tusinder af danskere, der er bosiddende i Sydsverige og Nordtyskland og som rejser til Danmark for at arbejde.

Sverige har indtil videre praktiseret en ganske anderledes strategi med åbne skoler, restauranter og butikker, men oplysninger de seneste døgn har øget frygten for, at Sverige ikke har kontrol over situationen. I en situation, hvor Danmark langsomt genåbnes, og arbejdspladser begynder at fungere igen, kunne sådan en regel bruges til at begrænse smittefaren fra vores nabolande.

Læs mere om situationen i Sverige her.

Det fremgår af bemærkningerne forslaget, at indrejseforbuddet kan indføres, hvis det »er nødvendigt for at forebygge eller inddæmme udbredelse af en alment farlig sygdom her i landet« – herunder covid-19 – men at det »forudsættes endvidere, at regler om forbud og restriktioner skal være midlertidige, og at de ikke vil kunne udstrækkes længere, end hvad der er nødvendigt af hensyn til at forebygge eller inddæmme udbredelse af en alment farlig sygdom her i landet. Det forudsættes derudover, at et forbud eller en restriktion vil kunne udstedes til alene at omfatte enkelte dele af landet.«

Det betyder således, at en sådan regel ville kunne indføres alene for personer, der ønsker at rejse fra Sydsverige mod Sjælland, især København.

Hasteloven

Behandlingen af hasteloven er i løbet af tirsdagen blevet udsat flere gange. Konkret er der tale om en ændring af den såkaldte epidemilov.

Tidligere på måneden vedtog Folketinget enstemmigt en første hastelov, som også var en ændring af epidemiloven. Formålet med hastelovene er at give regeringen øget adgang til at sikre myndighederne bedre handlemuligheder i kampen mod coronavirussen.

Loven, der hedder L158, ventes at blive stemt igennem. Den giver blandt andet Magnus Heunicke mulighed for ikke bare at forbyde forsamlinger ned til ti personer, men helt ned til tre personer.

Læs med om L 158 her.