Regeringen udpeger migrationsambassadør til svær opgave

For at få modtagecentre for migranter uden for EU opretter regeringen ny ambassadørpost. Blufnummer, siger V.

Regeringen oprettet ny ambassadørpost og taskforce, der skal arbejde for at lave modtagecentre for immigranter uden for EU. Det skriver Udenrigsministeriet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard

Regeringen opretter en ny ambassadørpost og arbejdsgruppe, der skal arbejde for at lave modtagecentre for migranter uden for EU.

Det skriver Udenrigsministeriet.

»En migrationsambassadør kan være med til at åbne døre for Danmarks forslag om en ny tilgang, hvor vi stopper migrantpresset mod Europa og sikrer, at reelle flygtninge hjælpes hurtigere og bedre i nærområderne,« siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i en pressemeddelelse.

Ambassadøren bliver Anders Tang Friborg, der vil have status af særlig udsending.

Sammen med en arbejdsgruppe fra Udlændinge- og Integrationsministeriet, Justitsministeriet og Udenrigsministeriet skal han både skubbe på for at få modtagecentre uden for EU og forbedre mulighederne for at hjemsende afviste asylansøgere.

»Regeringen ønsker så få spontane asylansøgere som muligt til Danmark, så vi i stedet kan hjælpe langt flere i nærområderne.«

»Det mål vil vi blandt andet nå ved at etablere et eller flere modtagecentre uden for EU og dermed fjerne migranternes incitament til at krydse Middelhavet. Det bliver alt andet end nemt,« siger fungerende udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S).

Det var i 2018, at Mette Frederiksen (S), før hun blev statsminister, lancerede idéen om at bremse migrationsstrømmen til Europa ved at lave modtagecentre og hjælpe i nærområderne. Og at lade sagsbehandlingen foregå her.

Planen er dog blevet kritiseret som luftig og svær at gennemføre i Danmark. Og har heller ikke fundet fodslag som en holdbar løsning i EU-regi.

»Jeg synes ikke, det er en realistisk idé. Vi har behov for at styre migrationen. Det haster, vi har brug for en ny pagt, der kan accepteres af alle medlemslandene,« sagde EUs flygtningekommissær, Ylva Johansson, i december 2019 om regeringens planer.

I januar citerede Berlingske udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) for, at man ikke havde fundet lande, der var klar til at oprette et modtagecenter.

»Nej, desværre. Jeg vil vældig gerne sige, at vi har været i dialog med et tredjeland, som sagde, at de gerne ville have et modtagecenter, men det er der ikke nogen, der har sagt til os,« sagde han.

Også Tyskland og Frankrig udtrykte sig kritisk over for idéen på det tidspunkt. Regeringen har dog fastholdt planen.

Tidligere har regeringen peget på modtagecentre i eksempelvis Libyen, Tunesien eller Marokko.

Venstres udlændinge- og integrationsordfører, Mads Fuglede, er ikke imponeret.

»Det er et kæmpe blufnummer. Socialdemokratiet og regeringen har lovet noget, som de ikke kan levere på.«

»Det er blevet til en evighedssnak. Man taler om stramninger, der ikke kan komme. Modtagecentre er der ingen, som er interesseret i at få.«

»Regeringen forsøger at lade som om, at der er fremskridt på det her område. Nu har man oprettet en stilling, hvor man skal betale en mand for at holde snakken i kog,« siger Fuglede.

/ritzau/